В ході багаторічної дослідницької роботи фахівцям Політехнічного інституту Уорчестера (США) вдалося повністю реконструювати біохімічні механізми, що лежать в основі численних благотворних властивостей соку журавлини. Результати чергового дослідження американських учених були представлені на щорічній конференції Американського хімічного товариства в Сан-Франциско.
Здатність соку журавлини запобігати бактерійним інфекціям і, зокрема інфекціям сечовивідних шляхів, широко відома, проте природа біохімічних взаємодій, що лежать в її основі, тривалий час залишалася нез’ясованою.
Під час попередніх досліджень група учених з Політехнічного інституту Уорчестера під керівництвом професора Тері Камесано дійшла висновку, що речовини, які містяться в сокові журавлини, таніни видозмінюють структуру відростків клітинної мембрани хвороботворних мікроорганізмів. Під їх дією численні джгутики бактерій коротшають і втрачають рухливість, що значно утруднює процес прикріплення бактерій до клітин епітелію сечовивідних шляхів.
Під час нового дослідження було встановлено, що під впливом танінів бактерія кишкової палички E.coli міняє не тільки форму джгутиків, але й структуру самої мембрани, а також форму, перетворюючись з палички на кулю. Крім того, таніни позбавляють E.coli здатності виробляти речовину індол, яка бере участь в обміні сигналами між бактеріями одного виду. Всі ці метаморфози знижують життєздатність хвороботворних бактерій і ускладнюють їх проникнення в тканину ураженого організму.
За словами Тері Камесано, отримані дані говорять про те, що журавлинний сік або окремі його компоненти можуть з успіхом застосовуватися як антибактеріальні засоби. «Ці результати вельми цікаві і багатообіцяючі, особливо якщо врахувати зростаючу стурбованість з приводу частих випадків появи стійких до антибіотиків бактерій», — відзначає Камесано.