До такого висновку дійшли вчені з британського Інституту Патерсона (Paterson Institute) під керівництвом Ноеля Кларка.
В ході дослідження Ноель Кларк і його колеги вивчили вплив омега-3 і омега-6 жирних кислот на клітини раку простати in vitro (у пробірці), повідомляє British Journal of Cancer.
Омега-3 і омега-6 належать до незамінних жирних кислот, та є обов’язковими компонентами здорового харчування. Омега-3 жирні кислоти містяться в жирних сортах риби (зокрема, в лососеві, макрелі, свіжому тунцеві) і входять до складу деяких рослинних масел, зокрема, льняного масла. Джерелами омега-6 жирних кислот є сирі горіхи і їхнє насіння.
Вчені з’ясували, що незамінні жирні кислоти надають різноспрямовану дію на ракові клітини. Омега-3 жирні кислоти блокують розповсюдження ракових клітин і перешкоджають утворенню метастазів — нових спалахів раку простати в кістках та інших органах. Омега-6 жирні кислоти, навпаки, сприяють метастазуванню злоякісної пухлини простати. На думку дослідників, ракові клітини використовують омега-6 жирні кислоти як джерела енергії. Після такого «енергетичного підживлення» ріст злоякісної пухлини прискорюється, і ракові клітини розповсюджуються за межі простати.
Негативний ефект омега-6 жирних кислот може повністю нівелюватися омега-3 жирними кислотами. «Дієта, що містить правильно збалансовану кількість омега-3 і омега-6 жирних кислот, зможе попередити розповсюдження злоякісної пухлини за межі передміхурової залози», — заявив Ноель Кларк.
На думку вчених, правильне співвідношення речовин може бути досягнуте, лише коли вміст омега-6 жирних кислот в їжі в 2 рази перевищуватиме вміст омега-3.
Така дієта особливо важлива для чоловіків, у яких діагностовані ранні стадії раку простати, повідомили автори.
Рак простати є одним з найпоширеніших онкологічних захворювань. У Великобританії рак простати займає перше місце в структурі онкологічних захворювань у чоловіків. Щорічно в світі діагностується близько 543000 нових випадків раку простати.
В ході дослідження Ноель Кларк і його колеги вивчили вплив омега-3 і омега-6 жирних кислот на клітини раку простати in vitro (у пробірці), повідомляє British Journal of Cancer.
Омега-3 і омега-6 належать до незамінних жирних кислот, та є обов’язковими компонентами здорового харчування. Омега-3 жирні кислоти містяться в жирних сортах риби (зокрема, в лососеві, макрелі, свіжому тунцеві) і входять до складу деяких рослинних масел, зокрема, льняного масла. Джерелами омега-6 жирних кислот є сирі горіхи і їхнє насіння.
Вчені з’ясували, що незамінні жирні кислоти надають різноспрямовану дію на ракові клітини. Омега-3 жирні кислоти блокують розповсюдження ракових клітин і перешкоджають утворенню метастазів — нових спалахів раку простати в кістках та інших органах. Омега-6 жирні кислоти, навпаки, сприяють метастазуванню злоякісної пухлини простати. На думку дослідників, ракові клітини використовують омега-6 жирні кислоти як джерела енергії. Після такого «енергетичного підживлення» ріст злоякісної пухлини прискорюється, і ракові клітини розповсюджуються за межі простати.
Негативний ефект омега-6 жирних кислот може повністю нівелюватися омега-3 жирними кислотами. «Дієта, що містить правильно збалансовану кількість омега-3 і омега-6 жирних кислот, зможе попередити розповсюдження злоякісної пухлини за межі передміхурової залози», — заявив Ноель Кларк.
На думку вчених, правильне співвідношення речовин може бути досягнуте, лише коли вміст омега-6 жирних кислот в їжі в 2 рази перевищуватиме вміст омега-3.
Така дієта особливо важлива для чоловіків, у яких діагностовані ранні стадії раку простати, повідомили автори.
Рак простати є одним з найпоширеніших онкологічних захворювань. У Великобританії рак простати займає перше місце в структурі онкологічних захворювань у чоловіків. Щорічно в світі діагностується близько 543000 нових випадків раку простати.