УКРАЇНСЬКІ МОТИВИ НАЦІОНАЛЬНОГО ФУТБОЛЬНОГО ЧЕМПІОНАТУ

Деякий символізм проглядається в тому, що команди вищої ліги пішли на перерву зігравши 16 турів шістнадцятого чемпіонату України з футболу. Відтак весняно-літня частина першості буде коротшою – всього 14 турів. Цього достатньо, аби виправити турнірне становище практично будь-якій команді. «Шахтарю» подолати відставання у 5 очок, аби наздогнати динамівців у боротьбі за «золото» чемпіонату. «Арсеналу», «Дніпру» чи «Карпатам» спробувати потіснити з третьої сходинки »Металіст», аби претендувати на «зону «УЄФА». Представники Луганщини, «Зоря» та «Сталь», не набагато відстали від команд, що розташувалися над «небезпечною зоною», з якої за підсумком чемпіонату залишають вищу лігу. Тож і в них навесні буде нагода виправити турнірне становище.
Недавній провал у Лізі чемпіонів київського «Динамо» певною мірою компенсований лідерством у національній першості. Промовистий факт визнання причин проблем «Динамо» – перенасичення його іноземцями. Після київського матчу проти мадридського «Реала» Анатолій Дем’яненко висловив своє бажання сформувати захист «Динамо» винятково з українських гравців: «Коли лінія оборони складається з футболістів, які розуміють один одного з півслова, або принаймні розмовляють однією мовою, це значно підвищує надійність такої оборони, – зазначив Анатолій Васильович наприкінці минулого року. – Адже наша проблема впродовж цього сезону в тому, що наші захисники мало один одному підказували в ситуаціях, коли це було вкрай необхідно. Тому мені й хочеться створити команду, лінію оборони якої б складали винятково українські футболісти, які б могли керувати один одним і всією обороною загалом. Останніми роками ми пропускали багато голів. Дуже багато! Причому більшість – через свої грубі помилки. Вважаю, аби ми у цій Лізі чемпіонів грали з «українською» обороною, то багатьох голів нам вдалося б уникнути. Тому я сказав, незважаючи на те, що наші іноземні футболісти – кваліфіковані виконавці, мені хотілося, щоб у нас в захисті були тільки українські гравці».
Така-от практична необхідність виникла з точки зору тренера лідера нашого чемпіонату. То що вже говорити про вболівальників, які зачекалися рідних облич не тільки в обороні, а й у всіх ігрових лініях багатьох українських команд.
Подібні «українські мотиви» простежуються в таборі найодіознішого клубу в плані легіонеризації українського футболу – донецькому «Шахтарі», керівництво якого заповзято залучає й відстоює збільшення ліміту на іноземних футболістів. Та віднедавна, вочевидь не без впливу футбольної громадськості, почало вкладати мільйони доларів у трансфери українських футболістів – чинних та потенційних збірників. Так, у грудні було укладеного контракт щодо переходу з полтавської «Ворскли» перспективного 22-річного голкіпера Андрія П’ятова. Він обійшовся «Шахтареві» у понад 6 мільйонів доларів. Щоправда, до завершення цього чемпіонату П’ятов на правах оренди дограє за «Ворсклу». Ще два з четвертиною мільйони доларів гірники заплатили за перехід з донецького «Металурга» 20-річного півзахисника Олексія Полянського.
Це при тому, що за офіційним повідомленням у 2006 році витратна частка бюджету ФК «Шахтар» у п’ятеро перевищила доходи. Проте у Лізі чемпіонів гірники заробили більше, ніж київське «Динамо». Втім, не набагато. Прибуток «Динамо» склав 5 мільйонів євро, а «Шахтаря» – 5,9 мільйона.
На рівень нижчий бюджет в тих, хто розташувався в турнірній таблиці позаду лідерів. Різниця відчутна як у кошторисі витрат, так і в плані очкових здобутків. Проте відчувається, що цей відрив може бути виправлено досить швидко. Якщо не в цьому, то наступному чемпіонаті. Передвістям цьому слугують приклади клубів, які щільною групою ведуть боротьбу за «зону УЄФА». Їхня фінансова політика, можна сказати, базується на принципі «розумної достатності».
До таких клубів цілком можна віднести харківський «Металіст», який потужно виступивши у першому колі, тепер всерйоз претендує на почесне третє місце чемпіонату.
«Найголовнішим завданням перед початком чемпіонату для нас було показати добрий футбол, – розповів про плани харківського «Металіста» головний тренер Мирон Маркевич. – Аби вболівальники приходили на стадіон і отримували задоволення від гри команди. При цьому в нас було завдання набирати очки й не опускатися нижче п’ятого місця. А потім ми побачили, що очок набрали, і нам цілком до снаги «зачепитися» за третє місце. У результаті так воно й вийшло. У другому колі у нас будуть серйозні матчі на виїзді. Готуватимемося до них. Можливо, підсилимо склад. Друге коло все покаже».
Одним з головних конкурентів «Металіста» є дніпропетровський «Дніпро». У команді Олега Протасова відбуваються відчутні кадрові перестановки. Адже відразу по завершенні першого кола було оприлюднено чималенький список футболістів, виставлених на трансфер. Щодо підсилення поки що тихо (хоча міжсезоння ще тільки розпочалося). Єдине, що можна точно констатувати, «Дніпро» вкладає чималенькі кошти у будівництво нового стадіону, здачу в експлуатацію якого заплановано на вересень нинішнього року. Справді, гравці та тренери приходять і залишають команду, а нових сучасних арен в Україні, м’яко кажучи, бракує.
Особливими, якщо не сказати унікальними, видаються позиції київського «Арсенала». На відміну від усіх своїх конкурентів-суперників команда Олександра Заварова існує й тішить своєю грою вболівальників (при чому ще й як!) не завдяки батькам-спонсорам, а всупереч їхньому бажанню. Що й говорити, нинішній футбольний «Арсенал» – живий пам’ятник господарському «генію» нинішнього київського мера Черновецького.
Олександр НАКАЗНЕНКО