БОРОТЬБА ЗА УКРАЇНСЬКУ МОВУ

У Польщі українці збирають підписи з проханням до телеканалу «TVP-3» не знімати з ефіру програму українською мовою «Теленовини». До створення «Теленовин» залучається Об’єднання українців у Польщі. Зокрема, воно організовує заняття для редакторів, надсилає матеріали.

За інформацією голови об’єднання Петра Тими, у Вармінсько-Мазурському воєводстві і на Підляшші є регіональні телепрограми, проте у Примор’ї, Долинному Шлензьку і у Західному Примор’ї, де проживає багато українців, таких програм немає. «Для цих українців «Теленовини» — єдина можливість побачити і почути інформацію рідною мовою», — сказав П. Тима.
Як пише польська «Газета виборча», 13 листопада представники Об’єднання українців в Польщі зустрічалися з керівництвом польського телеканалу «TVP-3» для того, щоб домовитися про вихід програми наступного року. Проте переговори не відбулися. П. Тимі 11 грудня повідомили, що від січня 2007 року програма «Теленовини» буде знята з ефіру.
За словами керівника відділу регіональної публіцистики телеканалу Єви Швечинської, якщо українці в Польщі хочуть дивитися програми рідною мовою, то можуть придбати сателітні антени. Єва Швечинська додала, що «TVP-3» змінює формат, і в ньому немає місця для програм українською мовою, навіть 13 хвилин двічі на місяць.
Українці, що проживають в Республіці Польща, почали збирати підписи з проханням до керівника телеканалу «TVP-3» Броніслава Вільдстейна не знімати з ефіру програму «Теленовини». Відповідний лист також направлено підсекретареві Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Польщі Ярославу Зелінському, який займається справами національних меншин.
Як пише «Газета виборча», свого втручання у справу трансляції на польському каналі програми українською мовою не заперечує віце-голова партії «Право і Справедливість» Адам Ліпінський, який заявляє, що «якщо ця програма така важлива для української меншини, то зроблю все, щоб вона далі існувала».
Нині у Польщі, за даними Об’єднання українців, проживає близько 100 тисяч наших співвітчизників, програму «Теленовини» дивилися 180-200 тисяч осіб.
Програма «Теленовини» виходить на польському телеканалі з 1995 року і подає інформацію українською мовою для української меншини в Польщі. З 2001 року програма виходить двічі на місяць по 13 хвилин.