ДЕ ПРОПАДАЮТЬ БЮДЖЕТНІ КОШТИ

Виступ заступника Генерального прокурора України Тетяни Корнякової на засіданні уряду Значних втрат бюджет зазнає через те, що ринок землі перебуває в тіньовому секторі. Номінальна вартість однієї сотки земельної ділянки в Ялтинському гірському заповіднику сьогодні становить від 300 до 600 грн., хоча ми з вами знаємо, що комерсанти вже продають землі на Південному березі Криму, тим більше в заповіднику, починаючи з 10 тис. дол. за сотку.

На превеликий жаль, сьогодні лише 7%  землі в державі взагалі мають реальну оцінку, 70% земель ще не розмежовані. Звичайно, такий стан сприяє скоєнню корупційних злочинів посадовцями, які займаються цим питанням.
…Найвагоміший вплив на формування бюджету та його поповнення має нафтогазовий комплекс. Цю перевірку ми робили разом з усіма правоохоронними органами, МВС, СБУ, КРУ, працівниками Мінпаливенерго.
…В Конституції України дуже чітко записано, що надра України належать народу України. То хто ж від імені народу сьогодні видобуває наші корисні копалини?
Це передусім псевдоінвестори, які взагалі не вкладають кошти в експлуатацію свердловин, а отримують від спільної діяльності великі надприбутки. Наприклад, у НАК «Надра України» із задекларованих за договорами про спільну діяльність 2 млрд. грн. комерсанти внесли лише 18% (400 млн.). За двома десятками договорів інвестори взагалі не виконують інвестиційних зобов’язань. Але… заходів державної компанії щодо розірвання таких договорів, поки ми не прийшли до перевірки, ніхто і не думав вживати.
…Укладаються збиткові для держави договори оренди свердловин. Комерсантам передають високопродуктивні свердловини, які вже були пробурені державним коштом, а не родовища, які потребують додаткових інвестиційних вкладень, розробки і таке інше. У НАК «Надра України» використовуються 17 свердловин взагалі без оформлення орендних відносин, а по 32 свердловинах занижено орендну плату.
За результатами перевірки Генеральною прокуратурою міністру охорони навколишнього природного середовища та Міністру палива та енергетики надійшло 55 приписів про розірвання незаконних договорів оренди і позбавлення ліцензії комерсантів, які нині незаконно видобувають копалини.
Комерційні структури реалізовують газ власного видобутку не населенню, як це передбачено постановою Кабінету Міністрів і Державним бюджетом, а на свій власний розсуд за цінами, які дають змогу отримати не просто прибутки, а надприбутки. Так, ВАТ «Укрнафта» впродовж двох років — з 2004 до 2006 — не забезпечувала газом власного видобутку населення. У зв’язку з цим НАК «Нафтогаз» постачала громадянам дорожчий газ, отриманий за транзит від «Газпрому» та закуплений у «РосУкрЕнерго» та ЗАТ «Укренерго». Різниця між встановленими НКРЕ цінами закупівлі природного газу «Укрнафти» та імпортованого становила 170 грн. і більше.
За висновками Державної комісії з контролю за цінами України ВАТ «Укрнафта» торік мала можливість забезпечити газом бюджетні установи в обсязі понад 1 млрд кубометрів за встановленою НКРЕ ціною 150 грн. за 1 тис. кубометрів, не зазнавши від цього збитків. Державі від такої діяльності завдано збитків на суму 1,3 млрд. грн. Генеральна прокуратура тиждень тому порушила кримінальну справу, яка зараз розслідується в центральному апараті.
Аналогічна ситуація склалася і в НАК «Надра України». Газ, видобутий дочірніми компаніями в кількості 108 млн. кубометрів на суму 55 млн. грн., реалізовано винятково комерційним структурам. За вказаними фактами зараз завершується перевірка.
Виявлено цинічні факти порушень в НАК «Нафтогаз України» та його дочірніх підприємствах. Ви всі пам’ятаєте жахливі події, які сталися в Алчевську в січні 2006 р., коли місто без опалення замерзало. Бракувало коштів,  обладнання на подолання наслідків цієї аварії. Проте колишнє керівництво Мінпаливенерго та НАК «Нафтогаз України» Іван Плачков, О. Івченко 5 січня 2006 р. відправилися святкувати Різдво на Івано-Франківщину, куди прибули зі своїми родинами 15 осіб спеціально замовленим літаком ТУ-134, оплаченим державою. Потім до Івано-Франківська вилетів літак ЯК-40, який доставив звідти до Одеси двоє пасажирів — Плачкова і Плачкову, і 9 січня порожнім повернувся з Одеси до Івано-Франківська. Цього ж дня цим літаком доставлено з Івано-Франківська до Борисполя решту пасажирів. На ці вояжі держава витратила 170 тис. грн. Крім того, у неділю 25 грудня 2005 р. …з Києва до Львова вилетів літак ТУ-134 з 15 особами керівного складу «Нафтобазу» (з членами родини їх було 30). Нібито так написано в розпорядженні, «для  проведення спільної наради з колегією Львівської обладміністрації». Ось прізвища тих, хто полетів: Плачков-Плачкова, Івченко-Івченко, Малярчук-Малярчук, Лопушанський-Лопушанська та інші високопосадовці. За рейс проплачено 125 тис. грн.
Інший приклад — 7 жовтня 2005 р. літак ТУ-134 за маршрутом Бориспіль—Внуково—Бориспіль здійснив перевезення одного пасажира — пана Петрука, колишнього заступника голови правління «Нафтобазу». За вказаний рейс «Нафтогазом» проплачено 67 тис., хоча вартість одного квитка до Москви становила 1 тис.
Всього високопосадовцями НАК «Нафтогаз України» упродовж 2005-2006  років використано 80 чартерних рейсів, за які сплачено 14 млн грн. Генеральна прокуратура володіє іншими фактами здійснення перевезень незаконними чартерними рейсами, які зараз перевіряються.
З неменшим розмахом святкувався Новий 2006 рік у Києві.  Тільки на придбання прикрас та оформлення приміщень до Нового року одному з приватних підприємств перераховано «Нафтогазом» майже 800 тис. грн., зокрема 150 тис. грн. на придбання трьох снігових баб. У дочірніх компаніях «Газ України» (колишній керівник Болкісєв) на святкування Нового року витрачено 1 млн. грн., зокрема на фуршет 350 тис. грн., на оплату послуг фотомоделей, які виступали в ролі снігуроньок, на придбання для них 12 новорічних костюмів витрачено по 54 тис. грн. До речі, цих костюмів не залишили в «Нафтогазі» — їх подарували. Так само святкуються професійні та інші свята - 8 Березня, Масляна, на які витрачаються мільйонні суми державних коштів. По всіх цих фактах правоохоронні органи порушили кримінальні справи.
Тільки «Нафтогазом» у вересні 2005 р. на професійне свято двом комерційним структурам перераховано 5 млн. грн. НАК «Нафтогаз» незаконно здійснював розрахунки з численними комерційними структурами за нібито надані юридичні, аудиторські, комісійні та інші послуги. Виявлено перерахування на понад 120 млн. грн. товариству «Корфакс», яке було зареєстровано в селі Ульянівка Переяслав-Хмельницького району Київської області, й одразу після перерахування воно зникло з Ульянівки.
Комерційним структурам, зокрема товариству «Євразія-медіа», Українське туристичне агентство, які зареєстровані за однією адресою і співпрацюють з «Нафтогазом», перераховано 15,5 млн. грн. за надання нібито рекламних та туристичних послуг.
Приватному підприємству «АРТ-відео» у Львові, де працює дружина Занкова, колишнього керівника управління «Нафтогазу», перераховано 6 млн. грн. за нібито надані послуги з організації проведення зйомок та розміщення телесюжету на телебаченні, зокрема регіональному. Як показала перевірка, такі сюжети по регіональному телебаченню взагалі не транслювалися. До участі в міжнародних семінарах, конференціях та інших заходах, що організовувалися за кордоном, «Нафтогаз» безпідставно залучав комерційні структури, які протягом останніх 1,5 року перерахували понад 4 млн. грн. І це без будь-яких підтверджувальних документів про ці витрати. Незаконно перераховували кошти підприємствам за надання нібито юридичних послуг. Товариствам «Апріорі» та «Юридичне бюро» впродовж 2005 р. перераховано відповідно 39 та 6 млн. грн., а фіктивному підприємству «Сапфір» — майже 4 млн. грн. за юридичні послуги, які реально не надавалися, - тобто немає підтвердження того, що ці послуги взагалі хтось надавав. Хоча в ДК «Газ України» у підрозділах, які займаються стягненням заборгованості, працюють 73 особи, для юридичних послуг залучалися сторонні організації, зокрема Центр фонду ветеранів МВС, адвокатські контори, яким сплачено 26 млн. грн.
Керівники НАК «Нафтогаз України» безпідставно по кілька разів на місяць преміювали себе та своє найближче оточення, на що з листопада 2005 по березень 2006 р. витрачено 4 млн. 400 тис. грн. У ДК «Газ України», попри збитковість компанії, працівникам щомісячно сплачувалося до 25 різних видів премій, надбавок та компенсацій, що призводить до необгрунтованого збільшення фонду зарплати. За окремі місяці зарплата генерального директора Болкісєва сягала до 90 тис. грн., його заступника Варги — до 60 тис. грн.  Загалом по НАК «Нафтогаз України» збитки за перше півріччя 2006 р. становили 1,5 млрд. грн., що не дає можливості виконати зобов’язання за рахунок власних активів та потребує зовнішніх запозичень. Так, станом на 1 жовтня цього року зобов’язання «Нафтогазу» за кредитними угодами становить 309 млн. грн. та 1,8 млрд. дол. США. …Посередникам, які укладали такі угоди, компанія сплатила комісійні винагороди в розмірі 23 млн. дол. США.
…На виконання незаконного доручення колишнього керівника «Нафтогазу» в листопаді минулого року облгази Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Волинської, Закарпатської областей уклали договори та перерахували трьом комерційним структурам Києва 410 млн. грн. Коли ми почали перевірку з прокурорами областей, то виявилося, що той газопровід побудовано державним коштом, коштом населення, а ці гроші комерсанти поклали в свої кишені. Ми зараз закінчуємо цю перевірку. Усі ці комерційні структури вже в розшуку, бо їх вже немає.
На початку 2006 р. ДП «Газ тепло» (колишній керівник Бублик) впровадив програму «Рідний дім», на виконання якої залучено 56 млн. грн. кредитних коштів під гарантію «Нафтогазу». На ці гроші підприємство придбало газові котли. Але під час перевірки ми встановили, що вже на 26 млн. грн. цих котлів немає. Їх списали в Сімферополі на комерційну структуру, розміщену у двокімнатній квартирі, де живе бабуся, яка не знає про ці котли взагалі.
…Загалом за результатами перевірки вже порушено 58 кримінальних справ — і центральним апаратом, і в областях. Заступник Генерального прокурора вніс 55 приписів і протестів для розірвання незаконних договорів і позбавлення незаконних ліцензій. Ці та інші витрати, звичайно, лягли на плечі нашого народу, вплинули на собівартість газу.
Генеральна прокуратура разом з ГоловКРУ України перевірила лише 20%. Наголошую: 20% виконання державних програм нашими міністерствами і відомствами. І ось тільки по міністерствах і відомствах у нас було порушено 16 кримінальних справ.
Міністерство України в справах сім’ї, молоді та спорту протягом цього року проплатило молодіжному центру 600 тис. грн. за звукове та сценічне обладнання, яким вони фактично не користувалися. 25 вересня Генеральна прокуратура порушили кримінальну справу.
За програмою «Разом до перемоги», яка профінансована на суму 200 тис. грн., у Німеччину з’їздили 77 вболівальників, переважно бізнесмени. Їм протягом 11 діб надавалися транспортні послуги, виготовили буклети, які не мають стосунку до мети цієї програми. Генеральна прокуратура 25 вересня порушила кримінальну справу.
2006 р. з передбачених на програму «Гроші ходять за дитиною» (бюджет у сумі 25 млн. грн). фактично профінансовано чверть, і ті гроші залишилися невикористаними. Наприкінці вересня Генеральна прокуратура внесла до міністерства припис, тільки після цього почався рух. Загалом за результатами перевірки по цьому міністерству порушено 5 кримінальних справ, які зараз розслідує прокурор Шевченківського району Києва.
Міністерство культури і туризму України. Кіностудії імені Довженка на створення художнього фільму «Наташа» було перераховано 1 млн. грн., половину використано не за призначенням. 25 серпня порушено кримінальну справу.
За бюджетною програмою «Фінансова підтримка національних творчих спілок у сфері культури і мистецтва» у першому півріччі десяти творчим спілкам перераховано 3 млн. грн., з них 65% використано на власні потреби і тільки 35 % перераховано цим творчим спілкам.
За фактами порушень бюджетного законодавства по Держкомрезерву порушено кримінальні справи майже в кожній області. Генеральна прокуратура 25 жовтня порушила кримінальну справу за те, що Держкомрезерв розбронював мобілізаційний резерв і продав комерційнім структурам 825 тонн сталі за заниженою вартістю, чим державі завдано збитків на 2 млн. грн.
Службові особи Міністерства охорони здоров’я за рахунок коштів бюджетної програми з імунопрофілактики придбали 5 авторефрежераторів та холодильне обладнання вартістю 1,3 млн. грн. та  безпідставно продали їх ДП «Укрвакцині», хоча, як пишуть фахівці, такий розподіл мав здійснюватися для обласних управлінь охорони здоров’я. За цим фактом Генеральна прокуратура 25 вересня порушила кримінальну справу.
За фактами порушень бюджетного законодавства стосовно підприємств, що належать до сфери управління Міноборони, органи прокуратури порушили 44 кримінальні справи, до відповідальності притягнуто 345 осіб. За актами прокурорського реагування відшкодовано 5,5 млн. грн. 17 жовтня цього року Генеральна прокуратура порушила дві кримінальні справи за фактом незаконного відчуження  2006 р. військового містечка у Голосіївському районі за 6 млн. грн. при його ринковій вартості 14 млн. та Луганського обласного військкомату за 2,2 млн. за його ринкової вартості 7,5 млн. …Прокурор Дніпропетровської області порушив, на мій погляд, просто кричущу кримінальну справу. Прокуратура області здійснювала перевірку дотримання законодавства військовими під час будівництва житла. І ось прокурор встановив, що у вересні - грудні 2005 р. торговельно-виробнича корпорація «Каскад» зі східним управлінням капітального будівництва Міноборони уклали договори про пайову участь у будівництві житла. Товариство «Каскад» зобов’язалося до 31 грудня 2005 р. передати Міноборони 65 квартир для військовослужбовців загальною площею 3,6 тис. кв. метрів. На виконання зазначених умов Міноборони на рахунок товариства «Каскад» протягом вересня — грудня 2005 р. перерахували 6,5 млн. державних коштів. До цього часу жодного метра житла не збудовано. Прокурор області встановив, що товариство «Каскад» подало до Міноборони фіктивні документи — рішення Дніпропетровської міськради, висновки фахівців, які чомусь не перевірили. Так люди залишились без житла.
Загалом за фактами порушень бюджетного законодавства цього року органи прокуратури порушили 1 200 кримінальних справ, з них 710 направлено до суду. І така робота буде постійною. Ці порушення перебувають у полі зору органів прокуратури і всіх інших правоохоронних органів.