З’ЯВА ЩЕРБАНЯ У СУМАХ НЕСЕ ЗАГРОЗУ СВІДКАМ, ЯКІ ФІГУРУЮТЬ У ЙОГО КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ

Керівник українського відділення Інтерполу Кирило Куликов критикував заяви американських адвокатів Володимира Щербаня, які заявляли, що так звану «червону картку» щодо колишнього Сумського губернатора, тобто оголошення у міжнародний розшук, сфальсифіковано.

Кирило Куликов заявляє, що такими висловлюваннями адвокати ображають і його честь та гідність.
«Ми одержали повідомлення про те, що нібито адвокати Щербаня заявили, що «червона картка» сфальсифікована, — зауважив він. — Я передав цю інформацію керівнику Інтерполу. Він сказав, що готовий дати відповідь на будь-який запит, і запропонував українському Інтерполу терміново надіслати запит, аби ми могли підтвердити офіційно – коли була виставлена червона картка. Окрім того, було запропоновано іще один крок – оголосити, що оскільки пан Щербань відпущений на поруки, червона картка не знімається, бо він може ухилитися від відповідальності».
Адвокати також заявляли, що переслідування їхнього підзахисного — політично вмотивоване.
У свою чергу, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що звертатиметься до Служби безпеки України із проханням вивчити діяльність адвокатів і ухвалити рішення про їхнє видворення з країни за втручання у внутрішні справи України.
Тим часом Сумська обласна рада на своєму позачерговому засіданні ухвалила звернення до Президента України із закликом не допустити приїзду екс-голови області до Сум. У своєму рішенні депутати також вимагають від силових структур подальшого розслідування кримінальних справ проти Володимира Щербаня.
За те, аби не допустити приїзду екс-голови області до Сум проголосувало 60 депутатів обласної ради із зареєстрованих шістдесяти шести. Більшість у раді становлять депутати від блоків «Наша Україна» та Юлії Тимошенко.
У рішенні депутати говорять, що його поява на Сумщині «може погіршити політичну ситуації в області і зумовити соціальну напругу». Депутати заявили, що його приїзд «не сприятиме збереженню довіри до Президента України Віктора Ющенка, який неодноразово заявляв і обіцяв своїм землякам не допустити відновлення будь-яких проявів епохи опального губернатора на Сумщині».
Обласна рада також закликала прем’єр-міністра Віктора Януковича унеможливити появу екс-голови і у такий спосіб реабілітувати свою репутацію.
Представники силових структур заявили під час сесії, що для подальшого розслідування кримінальних справ проти екс-голови області є неприпустимим його повернення, оскільки, як вони твердять, існує реальна загроза свідкам, які фігурують у кримінальних справах.
Сам Володимир Щербань, повернувшись із США, заявив, що всі звинувачення проти нього – політичні і що він завжди працював на благо України.