ТРЕТІЙ З’ЇЗД НСНУ ПОВИНЕН ПОКАЯТИСЬ ПЕРЕД ВИБОРЦЯМИ ЗА РОБОТУ СВОЇХ ЛІДЕРІВ

 Тому за останній період вони на політичній арені програли все, що можна було програти, в тому числі зрадили гасла Майдану, ідеї передвиборчої програми, ввели в оману виборців. Розкололи помаранчеву коаліцію, здали владу комуно-кучмівським силам, олігархам, втратили довір’я виборців, в народу викликали почуття розчарування, підірвали авторитет держави (українців) на міжнародній арені і т.д.
Тому, щоб виправити становище, керівний склад партії повинен в повному складі скласти свої повноваження та піти у відставку, а також і з великої політики (повернути депутатські мандати), щоб надалі не займатись гнилою, примітивною філософією та врятувати партію, фракцію у Верховній Раді від остаточного розколу.
Вважаю, що все це та інше делегати з’їзду повинні об’єктивно, самокритично обговорити, а також назвати основні причини падіння іміджу партії, дати відповідну оцінку керівникам партії (заслухавши їхній звіт), в тому числі почесного голову партії В. Ющенка, вказати конкретні шляхи виходу з критичної ситуації і т.д.
Дивує, що такі досвідчені політики як Ю. Єхануров, А. Кінах, Г. Удовенко, Б. Тарасюк, А. Матвієнко, В. Стретович, Ю. Ключковський та інші довели до такої критичної межі суспільство.
Очевидно, основними причинами провалу є самоусунення В. Ющенка від керівництва партією, його бездіяльність, невиконання обіцянок, гасел Майдану та передвиборчої програми «Десять кроків назустріч людям!», нереагування на критичні матеріали в ЗМІ, тобто самоізоляція від громадськості. Відтак, в Україні активно діють антидержавні, антиукраїнські партії: Партія регіонів (ПР), Комуністична партія України (КПУ), Соціал-демократична партія України (об’єднана) (СДПУ(о), Прогресивна соціалістична партія України (ПСПУ), які перехопили політичну ініціативу, негативно впливають на діяльність Верховної Ради, Кабінету Міністрів, створюють соціально-політичну, правову напругу в суспільстві, конфліктні ситуації, розколюють Україну, проводять промосковську політику всупереч інтересам України, тобто грубо порушують ст.37 Конституції України, ст.5 Закону України «Про політичні партії в Україні». Чиновники без врахувань думки українського народу, який є єдиним джерелом влади (ст.5 Основного Закону) в своїх інтересах, а не в інтересах держави, провели зміни до Конституції України, тобто кардинально змінили систему управління державою, посіяли хаос та передали владу антидержавним, антиукраїнським, маріонетковим фракціям у ВР, не має юридичної сили, тому він нікого ні до чого не зобов’язує, а є морально-політичним документом і не більше, а простіше — цяцькою для нашоукраїнців і Президента, тому його перспектива — аналогічна меморандуму В. Ющенка—Ю. Єханурова—В. Януковича. — Це можна було передбачити. Тому це універсал виявив політичну сліпоту і політичну капітуляцію нашоукраїнців перед регіоналами! БЮТ не хотів покрити себе ганьбою та зрадити ідеали Майдану і цей «документ» не підписав. Коаліція НСНУ з ПР, або так звана широка коаліція — це аналогічно, вибачайте, якби парував зайчиху з вовком з відповідним наслідком. Не можна об’єднати діаметрально протилежні ідеології, світогляди. В цьому питанні я щиро підтримую принципову державницьку позицію М. Катеринчука — голови виконавчого комітету НСНУ.
Об’єднувати Україну можна на основі національно-демократичної ідеології, християнської моралі, Основного Закону, а не на мафіозно-зеківських вовчих принципів. З’їзд НСНУ  повинен усвідомити, що партія несе повну відповідальність за діяльність (бездіяльність) своїх лідерів, виконавчого органу, в тому числі за почесного голову партії, Президента України В. Ющенка. Тому з’їзд, в першу чергу, повинен покаятись перед своїми виборцями за провальну роботу своїх лідерів, Президента. З’їзд має звернутись до всіх національно-демократичних сил (в першу чергу до помаранчевих партій) з пропозицією об’єднатись в єдину опозицію, в тому числі у парламенті, та створити єдиний тіньовий Кабінет Міністрів.
Керуючись ст.ст. 18, 21, 39 «Про політичні партії в Україні», з’їзд повинен зобов’язати В. Ющенка як Президента України доручити Генеральній прокуратурі, СБУ направити відповідні документи в суд про заборону діяльності вищезгаданих партій (ПР, КПУ, СДПУ(о), ПСПУ) на території України, які зневажають Конституцію України, чинне законодавство, порушують наші права і свободи, захищають кримінальних авторитетів і т.д., а також зобов’язати
В. Ющенка за бездіяльність, службову недбалість звільнити із обійманих посад генпрокурора О. Медведька, голову СБУ І. Дріжчаного.

Василь НЕПИЙВОДА
м. Коломия
Івано-Франківська область