ПЛАТИТИ ЗА КВАРТИРУ? ЗА СТАРИМИ ТАРИФАМИ!

– А не можуть пояснити, – каже Тетяна Миколаївна, – тоді ми платити не станемо. Краще покладемо ці гроші на депозит у банк. На той час, коли суд присудить нам їх заплатити (якщо присудить, звичайно, що малоймовірно, бо неплатників багато, а юристів в жеках і суддів в судах – мало), ми знімемо ці гроші з рахунку, заплатимо, а на відсотки вип’ємо за здоров’я жеку і мера.
– З цього місця, будь ласка, детальніше, – просимо.
– Будь ласка, – відповідає Тетяна Миколаївна. – Почнемо з того, що будинок, в якому ми живемо, прибудинкова територія, кожна гігакалорія тепла і кожен кіловат електроенергії, кожен метр каналізаційних і водопровідних труб – все це перебуває в чиїйсь власності. Власність же буває індивідуальною і загальною. Так, наприклад, земна куля перебуває в загальній власності людства, а наш будинок – в загальній власності тих, хто володіє в ньому квартирами і нежитловими приміщеннями.
Ще 2002 року Конституційний суд України виніс своє остаточне і таке, що не підлягає оскарженню рішення: всі допоміжні приміщення нашого будинку, а саме: підвали, сараї, комори, горища, коляскові і т.д., і т.п. – безкоштовно передаються в загальну власність громадян одночасно з приватизацією ними квартир або кімнат в квартирах. При цьому, вказує КСУ, для того, щоб підтвердити наше право власності на ці допоміжні приміщення, ніяких додаткових дій не потрібно. Не потрібно ходити в жек, надавати якісь довідки і когось про щось просити.
Запам’ятаймо сказане, це дуже важливо. Запам’ятаймо також і статтю першу закону про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Вона свідчить, що земельна ділянка, на якій розміщений наш будинок, прибудинкова територія, споруди, що перебувають на ній, і інженерні мережі – все це єдиний цілісний майновий комплекс.
А раз так, сказано в статті 10 закону про приватизацію житлового фонду, то й утримання приватизованих квартир або будинків здійснюється за рахунок їхніх власників, тобто за наш з вами рахунок. Формула розрахунку така: співвласники повинні оплачувати не вартість абстрактних квадратних метрів, виведену для всього міста за принципом «середня температура по лікарні, включаючи морг і реанімацію», а відшкодовувати витрати: жеку на утримання кожного конкретного будинку, відповідно до своєї частки в ньому.
Саме це ми і розповімо в суді, якщо жек подасть туди на нас (і ми ще подивимося, чи наважиться навіть найупередженіший суддя ухвалити протизаконне рішення на користь жеку). Ми маємо цілковиту рацію – хай жек відзвітує документально, а не на словах, скільки саме грошей витратив на утримання саме НАШОГО будинку. Ми ж не відмовляємося заплатити свою частку, якщо жек, у якого зберігається технічний паспорт на наш будинок, вкаже, яка частка в нім саме нашої квартири!
– Ну а якщо ми входимо в ті 16 відсотків громадян, які все ще не приватизували свої квартири?
Це означає всього лише, що мешканці таких квартир не можуть їх продати або передати в спадок. Але що стосується оплати, то тут все так само, як у нас. Неприватизованими квартирами володіють не ті, хто в них живе, а хтось інший, наприклад, держава. Отже, вона і несе витрати за утримання цих квартир, а мешканці повинні ці витрати йому відшкодувати. Тільки і всього.
А зараз прошу вашої уваги.
Якщо ми повинні оплачувати утримання наших квартир, то повинні знати, скільки й за що платимо. У переліку послуг за утримання будинків, споруд і прибудинкових територій значиться 26 пунктів. Зокрема, обслуговування ліфтів, вентиляційних каналів, протипожежної автоматики і димовидалення, техобслуговування електроплит, ремонт устаткування спортивних майданчиків, прибирання підвалів, експлуатація номерних знаків, освітлення місць загального користування і навіть очищення дворових туалетів. Все це входить в наші тарифи. У тому числі і навік занурені в пітьму сходи, і затоплені підвали, і відсутні спортивні майданчики, і дворові туалети теж.
А зараз найголовніше. Якщо у вашому дворі немає туалета, немає вигрібної ями, спортивного майданчика і цілого ряду інших зручностей, якщо в будинку праворуч все це є, і облаштовано набагато дорожче, ніж в будинку ліворуч, а будинок навпроти – це справжній хмарочос з неймовірними прибамбасами, то чи не ясно кожному, що витрати на обслуговування всіх будинків різні, а отже, і тарифи там повинні бути різними?! Чи не ясно кожному, що і бухгалтерія кожного жеку повинна бути прозорою і доступною мешканцеві, з якого жек трясе гроші?!
Спробуйте, проте, з’явитися в цю контору і зажадати документацію, з якої стало б зрозуміло, чому за ту або іншу дію заплачено саме стільки. А чому не менше? Чому та або інша послуга замовлена в найдорожчій, а не в помірній організації? Зажадайте від жеку схему вашої прибудинкової території і пояснень, на якій підставі саме на цій території затівається якесь дивне будівництво?
Ви співвласник будинку, закон закріпив за вами непорушне право на володіння, користування і розпорядження майном (стаття 317 Цивільного кодексу України), і ви не повинні з покірністю худоби нести всі труднощі, що покладалися на вас, у тому числі і ті, що придумані в надрах Київської міської держадміністрації і досі не розсекречені. Адже ми так і не отримали від пана Черновецького переконливих розрахунків: чому в січні повинні платити за наші квартири в два, в два з половиною, а то й у три рази більше, ніж платили в грудні?
Є два виходи з такої ситуації. Перший: всім вийти на вулицю і зробити ще одну Велику Січневу (Лютневу, Березневу, час покаже) соціалістичну революцію. Повернутися в совок, за все платити і за все отримувати рубель, і нехай про нас думає вождь.
Або другий варіант: почати нарешті думати про себе, зрозуміти, що ніхто, окрім нас, за нас не відповідає, що сам по собі не прийде добрий пан і нікого він не розсудить і що навіть такий мер-народолюбець, як дядя Льоня, добровільно тарифи не понизить.
Ось перестанемо ми платити свої кровні невідомо за що і невідомо кому, тоді і дядько про всіх подумає, і пан всіх розсудить.
За матеріалами газети «Известия в Украине»