НА ПРИЙОМІ У… БДЖОЛИ

Біохімік Надія Мулявко володіє багатьма таємницями апітерапії

Людині, яка думає, що найголовнішим продуктом бджільництва є мед, можна щиро поспівчувати. На жаль, таких у нас дуже багато… Так, мед – надзвичайно цілющий за своїми властивостями продукт харчування. Проте цю просту істину ми сприймаємо без доведення, мало переймаючись тим, що ж саме надає таку силу медові – продуктові, який існує на Землі стільки, скільки й людство…
Надія Мулявко – кандидат біологічних наук, завідувачка лабораторії якості продуктів бджільництва Національного наукового центру «Інститут бджільництва імені П. Прокоповича» із задоволенням пояснює такі прості, але для багатьох невідомі речі.
– Пані Надіє, скажіть, чим саме корисний мед?
– У 100 грамах цього продукту міститься майже 80 грамів моносахаридів, а з них 40 грамів становлять чисту глюкозу. Тому коли людина вживає мед, її організмові не доводиться виконувати ніякої роботи – наприклад, розщеплювати жири, аби добути необхідну для життя енергію. Проте більше 1-2 ложок меду на добу організм неспроможний засвоїти. Здавна люди казали: мовляв, стільки меду з’їв, що аж на животі виступило... Це свого роду застереження.
– Сьогодні в Україні не так багато науково-дослідних закладів, де досліджуються продукти бджільництва...
– В Японії, наприклад, не перше десятиліття функціонує науково-дослідний інститут маточного молочка. До речі, японці з’їдають за рік приблизно дві тонни цього продукту. Відомо, що маточне молочко надзвичайно корисне для людей, які потерпіли від радіаційного опромінення.
– У нас нині мало хто знає, що такий продукт взагалі існує…
– Так. На жаль, наші люди дуже мало знають, які є продукти бджільництва, чим саме вони корисні. Свого часу я регулярно давала інтерв’ю на Українському радіо, розповідаючи про продукти бджільництва, особливий наголос робила на бджолиному пилку. Спрацьовувало – приїжджали до Києва з областей пасічники й казали, що люди нарешті почали цікавитися пилком…
– Відомо, що це – унікальний за кількістю вітамінів продукт.
– Так. Відомо, що пилкові зерна розміщуються на тичинках рослин. Коли бджола несе обніжжя для себе, вона бере його в рот і так само обробляє його слиною, як нектар, роблячи з них досить великі грудочки – розміром 2-3 сантиметри, потім ці зліплені грудочки комаха кладе собі в «кишеньки», які в неї є на лапках. До речі, дуже часто бджіл фотографують саме з цими кишеньками. На жаль, люди, не лише в Україні, а й у всьому світі, не знають, що саме бджолиний пилок є найкращим полівітамінним препаратом. Міркуйте самі: в цьому продукті міститься 23 мікроелементи, а в крові людини – 24.
Впродовж багатьох років я працювала біохіміком у відділі вітамінів, а тому добре знаю: для того, щоб той чи той вітамін виконував лікувальну дію, його потрібно вживати в комплексі з іншими. Ці вітамінні комплекси бджола виготовляє геніально, як ніхто. Крім мікроелементів у бджолиному пилку міститься ще 240 біологічно активних речовин, які необхідні людині для процесів обміну. Тому спеціалісти вважають пилок найуніверсальнішим продуктом бджільництва й радять застосовувати його для поліпшення кровотворення (всього за один тиждень пилком можна вилікувати залізодефіцитну анемію), для очищення печінки. Оскільки пилок розріджує кров, то він корисний при тромбофлебітах. А ще цей продукт має антисклеротичні властивості, зміцнює капіляри, знижує вміст холестерину в крові, підвищує розумову й фізичну працездатність, стимулює імунну систему, підвищує апетит. Вважається, що пилок сприяє подовженню життя.
– Кажуть, що цей продукт не всім підходить…
– Хіба що тим, у кого алергія на продукти бджільництва… Особисто я небагато зустрічала таких людей. Якоюсь мірою алергічну реакцію можна викликати, якщо перебільшити з дозою. Часто люди міркують так: більше з’їм – швидше результат з’явиться. Це невірно. Треба вживати одну чайну ложку пилку, незалежно від маси тіла. Від перебільшення дози цього продукту людина зазвичай швидко набирає зайві калорії.
ЗОВСІМ НЕ ГРІХ ПОПРОСИТИ У БДЖОЛИ ПЕРГИ…
– Чи не скажете, як процес збирання пилку відбувається в дикій природі – там ніхто не ставить на літок обніжку, аби зібрати пилок?
– Бджоли заносять обніжку до вулика, передають її іншим бджолам, а ті виконують свою функцію – закладають її в стільники, додають трохи меду. Так вони готують для себе спеціальне «тісто», яке згодом використовуватимуть для відгодівлі розплоду. Це – надзвичайно цінна білкова їжа, яка проходить у вулику ферментацію. Спеціалісти назвали її пергою. Спокон віків наші пращури називали цей продукт бджолиним хлібом. Проте офіційно пергу стали використовувати зовсім недавно. Чим же вона корисна? Найперше завважу, що бджолиний хліб утворюється завдяки ферментації, під час якої цукор, що міститься в бджолиному пилку, перетворюється на молочну кислоту, і бджоли заселяють туди до ста видів різноманітних мікроорганізмів, дріжджів, грибків, які потрібні бджолі для ідеального травлення.
– Зрозуміло, що це надзвичайно корисний продукт, але чи не є злочином проти працелюбної бджоли ота дія – забирати в неї хліб, аби самому оздоровитися?
– Річ у тім, що перга у пасічників часто пропадає, оскільки бджоли готують її понад міру. А ще спрацьовує простий механізм: якщо у бджоли забрати якусь кількість перги, вона за інстинктом продовжуватиме її виготовляти… Так от, перга нині є найціннішим продуктом для лікування дисбактеріозу. Шкода, що мало хто знає про це і продовжує лікувати дисбактеріоз лактобактеріями, спеціальними кефірами й іншими ліками.
– Як вживати пергу хворим на дисбактеріоз?
– Зазвичай одну-дві чайні ложки на день. Доза приблизно така ж само, як і під час лікування пилком, але перги беруть в рівень з краями ложки, а пилок – з «гіркою».
– Чи лікує перга виразку шлунка?
– Ні. Для лікування цієї хвороби в основному використовують прополіс і маточне молочко, для яких характерна найбільш виражена антибактеріальна дія.
КРАПЛИНКА МАТОЧНОГО МОЛОЧКА – Й ЖОДЕН ЗМІЙ НЕ СТРАШНИЙ
– Ви вже починали говорити про унікальне маточне молочко…
– Так. Це надзвичайно корисний продукт. Зазвичай його вживають по 100 міліграмів на день. Бактерицидну дію маточного молочка спеціалісти прирівнюють до карболки – воно вбиває навіть золотистий стафілокок! На щастя, вчені світу активно вивчають його властивості. Так, болгарські вчені зробили відкриття про те, що завдяки маточному молочку в організмі людини стимулюється синтез АТФ–молекули, яка дає людині енергію життя і бере участь в процесах обміну. Саме за рахунок синтезу АТФ виліковується багато хвороб. А ще маточне молочко фантастично діє на нервову систему: знімає збудження, виліковує депресію. Хто не переживав стани, коли «всередині все трясеться»…
– Наприклад, перед вступним іспитом?
– Так, у тій ситуації дуже корисно вжити зранку маточного молочка. Пригадую свої студентські роки. Якби ж то я тоді знала, що треба не заспокійливі ліки вживати! Одного разу випила транквілізатор, бо дуже хвилювалася і тим самим досягла протилежного ефекту – геть чисто все забула… З маточним молочком все відбувається навпаки: якщо людину якась подія вибила з колії, то завдяки цьому засобу можна повернути спокійний і радісний стан, зосередженість, енергійність. Дуже корисне це молочко дітям: воно заспокоює, підвищує імунітет. Про цей продукт англійці зняли цікавий фільм, який назвали «Королівським желе». Справа в тому, що на Заході цей продукт бджільництва так називають саме тому, що бджолина матка у них іменується королевою. Отож цей фільм про те, як в одній сім’ї захворіла маленька дитина. Хлопчик не хотів ні їсти, ні спати, він весь час капризував. Батько, знаючи цілющі властивості маточного молочка, почав тихенько, непомітно від матері давати його дитині. За декілька днів дитя заспокоїлося, почало посміхатися, їсти. Мушу сказати, що не кожна дитина погодиться на таке лікування – річ у тім, що маточне молочко колюче на смак. Отож, розкуштувавши, дитя вдруге уже може й не захотіти. Тому краплинку маточного молочка можна покласти до меду.
Надзвичайно добре допомагає цей продукт при ангінах. У мене є свій особистий досвід лікування цієї хвороби. Якось страшний вірус ходив. Я захворіла, а в домі – жодних ліків, одне лише маточне молочко. Результат був пречудовий – я повністю вилікувала ангіну одним лише цим продуктом: розчиняла його в горлі і робила зрошування горла.
– Ви вже казали, що маточне молочко лікує виразку шлунка. Розкажіть, будь ласка, про це детальніше.
– Так, до бджолярів звертаються за маточним молочком хворі на виразку, особливо під час весняних і осінніх загострень цієї хвороби. Результати лікування виразки просто фантастичні. Знаю, що маточне молочко після хіміотерапії просто «оживляє» людей.
– Очевидно, його не так просто зібрати. Та й, знов-таки, чи гуманно це – відбирати продукт у «королеви»?
– Що казати, збір цього продукту – дуже кропітка робота. У нас в Україні, мало пасічників, які хочуть цим займатися. Деякі наймають молодих помічників – у тих гострий зір, і вони легше справляються з цією роботою. Вона не всім дається, суть методики в тому, щоб «обдурити» бджолу: потрібно виготовити штучні мисочки, які б до мікрона нагадували ті, які комахи виготовляють самостійно. Потім туди потрібно посадити личинку… Я знаю одного пасічника, який рядами поставив ці мініатюрні мисочки, проте бджоли молочка туди не збиралися носити. Як з’ясувалося, розмір цих мисочок всього на мікрон відрізнявся від розміру натурального маточника.
ПРОПОЛІС – ПРИРОДНИЙ АНТИБІОТИК
– Прополіс, на відміну від маточного молочка, досить широко застосовують в Україні. Але чи знають люди про всі його цілющі властивості?
– Це надзвичайно сильний засіб для лікування різноманітних хвороб. Молодою я так ним захоплювалася, що навіть мріяла організувати міжнародний рік прополісу. Найцінніший прополіс тим, що є природним антибіотиком. Мені можуть заперечити, мовляв, прополіс не такий сильний, як винайдені штучні антибіотики. Так. Але його сила в іншому – в тому, що він одночасно діє приблизно на сто штамів різноманітних бактерій. Серед штучних антибіотиків нічого подібного немає. Не всі знають, що прополіс можна вживати разом з призначеним лікарем антибіотиком. Завдяки йому штучні ліки діятимуть втричі ефективніше. Корисно разом з прополісом вживати й пергу: як відомо, антибіотик викликає в організмі дисбактеріоз, а цей продукт відновлює природну кількість бактерій.
Тетяна ОЛІЙНИК
(Продовження матеріалу читайте в наступному номері)