ЗАХОПЛЕННЯМ «ОЗЕРКИ» КЕРУВАВ ВІТРЕНКІВЕЦЬ І АВТОРИТЕТ «НЕТРИК»

В понеділок, 30 жовтня, провалилася спроба захоплення дніпропетровського ринку «Озерка». Рано вранці велика група озброєних людей, що налічувала, за різними даними, від 150 до 200 чоловік, спробувала захопити адміністративну будівлю ринку, підконтрольну групі «Приват».

«Московські бандити Володимир Воробйов (голова правління «Дніпропетровського центрального ринку», — ред.) і Максим Курочкін (російський бізнесмен,— ред.) намагалися захопити наші будівлі і споруди. Постраждала наша охорона — бійці «Беркута» і охоронної фірми «Б.О.Г.», — повідомила голова правління колективного підприємства «Центральний ринок «Озерка» Вікторія Перебийніс. За її словами, нападаючі за допомогою вибухових пакетів вибили вікна в будівлі і застосували зброю проти охоронців ринку.
«Керував на місці (захопленням ринку, — ред.) Олексій Кесарицький, депутат Дніпропетровської обласної ради від фракції блоку Наталії Вітренко, а також відомий в області кримінальний авторитет Олег Нетрепко за кличкою «Нетрик», — заявив Геннадій Корбан, голова наглядової ради компанії «Славутич-Капітал», що надає юридичну підтримку КП «Озерка».
Корбан, Кесарицький і Нетрепко затримані правоохоронними органами, причому останній «як призвідник і керівник цієї операції». Всього затримано 92 особи, що прибули з Києва і Київської області, стверджує голова наглядової ради «Славутич-Капітал». «В результаті нападу на ринок було поранено двох міліціонерів, в одного з охоронців ринку зламана щелепа, в іншого прострелена пахова ділянка, а в третього прострелена нога», — розповів він.
Через чверть години після нападу на місце інциденту прибули співробітники міліції, спецпідрозділу «Беркут» і солдати внутрішніх військ. На місці події вдалося затримати 10 осіб. Ще 80 осіб було затримано протягом двох годин на території, прилеглій до ринку. У них було вилучено 12 одиниць зброї, зокрема пістолети для стрільби гумовими кулями, які були перероблені під стрільбу дробом, і кастети. Серед затриманих є багато судимих, заявив адвокат ринку Вадим Осауленко. Міліція поки ніяких офіційних даних про затриманих не повідомляє.
Проте на цьому протистояння не закінчилося. За словами директора ринку Валерія Сьянова, протягом дня «Озерку» блокували зовні люди в чорній уніформі. Вони представлялися охороною ринку і перекривали входи в рибний павільйон і криту частину «Озерки». Крім того, навколо ринку курсували мікроавтобуси з людьми в масках. А всередині торгового об’єкта перебувала справжня охорона і міліція.
За словами Вадима Осауленка, нападаючі мали при собі декілька ухвал судів Криму, які, як сказав він, можуть бути фальшивими. УМВС в Дніпропетровській області створило спецкомісію з розслідування спроби захоплення ринку.
Конфлікт за право володіння «Озеркою» тягнеться ще з кінця 2004 року, коли контрольний пакет акцій було продано на конкурсній основі. Деякі учасники конкурсу були незадоволені його умовами. Влітку 2005 року у зв’язку з порушеннями під час приватизації ринку ФДМ повернув ринок в держвласність. У вересні 2006 року Верховний Суд підтвердив це рішення.
(«Цензор-нет»)