У СЕКТОРІ ГАЗА ЗНОВУ ЛЛЄТЬСЯ КРОВ

Палестинські терористичні угруповання «Бригади мучеників Аль-Акси» (бойове крило руху ФАТХ) та «Ісламський джихад» оголосили Ізраїлю ультиматум. Бойовики вимагають протягом 48 годин припинити операцію Цахалу в секторі Газа. Інакше вони погрожують відновити проведення терактів з використанням смертників.

До заяви цих угруповань також приєдналися бойовики «Бригад аль-Кудса» та «Комітетів народного опору». Усі разом вони пообіцяли «використовувати усю свою міць для протидії вторгненню окупантів».
Крім того, терористи повідомили, що продовження ізраїльської операції в секторі Газа може зірвати запланований обмін полоненого ізраїльтянина на палестинських ув’язнених.
Нагадаємо, що ЦАХАЛ уже кілька днів веде на палестинських територіях операцію «Осінні хмари», під час якої було вбито кілька десятків палестинців. Армійське командування заявляє, що метою нападу є знищення складів зброї, ракетних установок та лідерів терористів.
В секторі Газа ізраїльськими військовими убито дев’ять палестинців, серед яких 12-річна дівчинка.
Внаслідок ракетного удару, нанесеного з вертольота ВПС Ізраїлю по одному з будинків у таборі біженців у місті Джабалія, загинуло троє: 16-річний підліток і двоє братів у віці 25 і 26 років. За даними палестинської влади, які згодом підтвердили представники бойового крила ХАМАС, двоє чоловіків були членами радикального угруповання.
ЦАХАЛ також завдав артилерійського удару поблизу Джабалії. При цьому постраждало п’ятеро озброєних повстанців, один з яких згодом помер від отриманих поранень.
Раніше вдень внаслідок авіаудару поблизу міста Газа було вбито місцевого воєначальника ХАМАС, ще четверо бойовиків було поранено.
У Бейт-Хануні внаслідок артилерійського удару ЦАХАЛ загинув 46-річний чоловік, а увечері відкритим ізраїльтянами вогнем була убита 12-літня дівчинка. За повідомленнями лікарів, ізраїльські військовослужбовці також застрелили одного чоловіка і поранили іншого.
Нагадаємо, що цю операцію Ізраїль почав у минулу середу. Внаслідок масованих обстрілів та рейдів, метою яких оголошено припинення запусків ракет «Касам» по ізраїльській території, за кілька днів убито 44 палестинці, у тому числі 21 повстанець, поранено ще 90 і затримано близько ста жителів автономії. З ізраїльської сторони загинув один солдат.
Голова автономії Махмуд Аббас назвав те, що сталося, «різаниною» і попросив про позачергове скликання Ради безпеки ООН з метою обговорення «трагічної ситуації, яка виникла в Газі внаслідок ізраїльської агресії». А голова МЗС автономії Махмуд Захар застеріг Ізраїль про те, що своїми діями держава ставить під загрозу життя капрала Гілада Шаліта, котрий знаходиться в полоні в повстанців на території сектора Газа і може потрапити під обстріл ЦАХАЛ.
Представники агенції ООН з надання допомоги палестинським біженцям (UNRWA) заявили про нестачу продуктів, харчування і води, яка виникла у секторі Газа, й охарактеризували ситуацію в регіоні як «надзвичайну».
Великобританія, Франція та ООН закликали Ізраїль до прояву стриманості та недопущення нових жертв серед мирного населення. У той же час Сполучені Штати покладають провину за те, що відбувається на палестинських бойовиків і вважають дії Тель-Авіва припустимою самообороною.
Останній теракт із використанням смертника палестинці провели в квітні 2006 року в Тель-Авіві. Тоді загинуло 10 і були поранені ще десятки людей.