ПОДАТОК НА СПАДОК ЗМІНЮЄТЬСЯ

Ще не так давно навіть дітям та батькам при успадкуванні квартири, будинку чи автомобіля треба було віддати державі п’ять відсотків, а рідним братам і сестрам, бабусям і дідусям вже 13 відсотків вартості такого майна.

В результаті спадкоємці, аби не втрачати чималу частку сімейного добра, не поспішали юридично оформляти на себе отриману власність. З 1 квітня 2005 року податок за успадковану нерухомість дітьми, батьками, рідними братами, сестрами й онуками було скасовано. А з 1 січня 2007 року набувають чинності нові зміни до Закону України «По податок з доходів фізичних осіб», якими істотно змінюються ставки оподаткування під час отримання спадку.
Державна податкова адміністрація України вирішила ввести нульові ставки податку для найближчих родичів і значно — з 13 до 5 відсотків — знизити майже по всіх інших категоріях споріднення. При одержанні спадку від родичів з СНД або з далекого зарубіжжя також не доведеться дарувати державі понад чверть його вартості (такого податку немає в жодній цивілізованій країні світу), а тільки 15 відсотків (це дорівнює повній ставці прибуткового податку з 1 січня 2007 року). Однак зросте з нульової до 5 відсотків ставка для членів сім’ї другого ступеня споріднення (рідні брати, сестри, внуки, бабусі й дідусі).
Нічого не доведеться платити інвалідам першої групи та дітям-сиротам, навіть якщо вони доводяться спадкодавцеві далекими родичами. До речі, в Росії з 2006 року податок на спадок взагалі скасовано. А заразом і податок на дарування рухомого й нерухомого майна, якщо дарувальник і отримувач є членами однієї сім’ї або близькими родичами. Для решти категорій громадян ставка податку на дарування дорівнює прибутковому — 13 відсоткам. В Україні ж ставки податку при даруванні такі самі, як і при успадкуванні.
Отож, радимо тим людям, які отримали спадок у нинішньому або в минулому році і тепер потрапили в категорію споріднення, якій податок знижується, відкласти оформлення права власності до першого січня 2007 року, і тоді заплатити менше. А ось членам сім’ї другого ступеня споріднення, які отримали у спадок рухоме й нерухоме майно, навпаки, слід поквапитися з оформленням свого права, бо вони — єдина категорія, для якої ставка податку підвищується з нуля до п’яти відсотків.
Податок доведеться сплачувати навіть за успадкування заморожених «радянських» вкладів. Тому, якщо хтось отримає такий спадок, не слід від нього відмовлятися (держава колись все ж таки виплатить ці гроші). Але не треба оформляти свідоцтво заздалегідь, оскільки податкова адміністрація буде вимагати заплатити податок вже зараз (навіть через суд). Головне — заявити про право на спадок не пізніше шести місяців від дня смерті спадкодавця, передавши до нотаріальної контори за місцем його проживання заяву й документи: копію заповіту (якщо він є), паспорт, ідентифікаційний номер, свідоцтво про народження, смерть (спадкодавця) та шлюб (якщо змінювалося прізвище) й копії перелічених документів. А саме свідоцтво на право власності можна оформити коли завгодно, хоч за кілька років потому.