«ПРИЧЕСАНІ» ПІЛЬГИ СІЛЬСЬКИМ МЕДИКАМ, ФАРМАЦЕВТАМ ТА ПРАЦІВНИКАМ КУЛЬТУРИ

 Їм надаються пільги щодо сплати земельного податку, кредитування, обзаведення господарством та будівництва приватного житла, придбання автомототранспорту».
За повідомленням Міністерства юстиції України, на медичних працівників та пенсіонерів з їхнього числа, які проживають у селищах міського типу, відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров’я, соціальні гарантії щодо безплатного користування житлом (квартирою) з опаленням та освітленням, не поширюються.
Згідно зі статтею 20 Основ законодавства України про культуру, працівником культури є особа, яка здобула спеціальну освіту в державному чи приватному навчальному закладі або у спеціаліста (викладача), який має ліцензію на педагогічну діяльність, чи особа, яка працює в закладах, підприємствах, організаціях і установах культури, засобах масової інформації, видавництвах, товариствах, фондах та інших культурно-освітніх громадських об’єднаннях і пройшла відповідну атестацію. До закладів, підприємств і організацій культури, зокрема, належать і бібліотеки, які мають свій закон «Про бібліотеки і бібліотечну справу».
Згідно зі статтею 30 цього закону, працівникам бібліотек, які працюють у селах і селищах, а також пенсінерам, які раніше працювали в бібліотеках цих населених пунктів і проживають у них, держава гарантує безплатне користування житлом з опаленням та освітленням у межах встановлених норм. Однак у Держбюджеті-2006 і в законі «Про Державний бюджет України на 2007 рік» не передбачено кошти на фінансування витрат для забезпечення всіх соціальних гарантій особам, які мають на них право, згідно з законом «Про бібліотеки та бібліотечну справу».
Отже, враховуючи наведене, за рахунок субвенції з Держбюджету місцевим бюджетам фінансується безплатне користування житлом з опаленням та освітленням лише тим працівникам культури, в тому числі працівникам бібліотек, які працюють у сільській місцевості та селищах міського типу. Пенсіонери, на жаль, до цього складу не потрапили.
СПРОЩЕНО ПОРЯДОК НАДАННЯ
СУБСИДІЙ
Передусім, удосконалюючи порядок надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, уряд відповідною постановою № 1703 від 12 грудня 2006 року скоротив кількість довідок, які треба було подавати до відділів (управлінь) з надання цих субсидій. Зокрема, довідку про зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, розрахункової книжки, квитанції про фактичну оплату житлово-комунальних послуг.
Усі необхідні дані про доходи громадян, склад зареєстрованих у житлових приміщеннях, фактичне витрачання газу, води, електричної та теплової енергії й розміри платежів управління субсидій відтепер отримуватимуть у вигляді списків, довідок, даних на технічних носіях від житлово-експлуатаційних та інших підприємств, служб зайнятості, пенсійного фонду.
В управлінні субсидій людина має заповнити бланки заяви та декларації про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, за формами, затвердженими Мінпраці.
У разі затвердження нових тарифів і цін на житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо субсидії призначатимуться не протягом двох місяців, як раніше, а трьох – з часу підвищення розміру платежів.
Щомісячна адресна безготівкова субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на основі середньомісячного сукупного доходу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), з урахуванням коефіцієнта зростання середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки.
На придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива субсидії надаються готівкою один раз на рік.

Департамент комунікацій влади та громадськості секретаріату
Кабінету Міністрів України