ЧОГО МИ НЕ ЗНАЄМО ПРО ГРИП

Давно гуляє в народі цей жарт — якщо грип лікувати, він проходить за тиждень, а якщо ні — то за сім днів. Що за цим стоїть? Ніщо інше як звичайне спостереження. Так, грип — це те захворювання, з яким організм легко впорується. Але за умови, якщо людина має міцний імунітет та ще деякі важливі знання про цей вірус. Подекуди й досі чуєш замість звуку «п» в кінці назви хвороби звук «б».

Так промовляють не обов’язково малі діти, а й люди у віці. Наші знання про грип сягають двох-трьох уявлень: по-перше, грип — це інфекція, яка може передаватися повітряно-крапельним шляхом. По-друге, вона може давати ускладнення на «серце», «легені»…
А між тим слово грип французького походження: дієслово «grippe» означає — сутичку… Слово ж «virus» — з латинської — отрута. Свого часу вірусами лікарі назвали збудників інфекційних хвороб, які, входячи в живу тканину організму, виділяють токсини — отруту.
Що ж відбувається з нами, коли ми «підхоплюємо» чи то в натовпі, чи то від людей, з якими спілкуємося, цю інфекцію? Механізм дії грипозної отрути такий: нуклеїнова кислота вірусу вбудовується в хромосому здорової клітини й передає їй чужорідну генетичну інформацію. Внаслідок цього порушується механізм передачі спадкової інформації на клітинному рівні. Як результат, замість того, щоб виробляти власні білки, поневолена клітина займається виробництвом білків паразита.
Ось чому вже в перші години після занесення інфекції людина так кепсько себе почуває: отруєння продуктами життєдіяльності багаточисленної армії вірусів одразу дає про себе знати — з’являються лихоманка, слабкість, пітливість, м’язові болі, особливо в спині та в кінцівках, головний біль… Крім того, прискорюється пульс, дихання стає частішим, ніж зазвичай. Хворі на грип мають характерний зовнішній вигляд: очі червоніють, обличчя набрякає…
Дивно, що є серед людей такі, хто, маючи ці симптоми, «махає» на свій стан рукою, мовляв, мине, нічого страшного немає… Ця людина йде на роботу, сидить за комп’ютером чи навіть дітям у школі розповідає навчальний матеріал. Аргументація такого «героїзму» відома: немає ким замінити. Через декілька днів трапляється те, чого й варто було чекати: у відділі офісу уже справді нікому працювати, а в шкільному класі залишається всього декілька учнів. Це ті, у кого імунна система виявилася найстійкішою…
Ми звикли ставитися до грипу надто легковажно, мовляв: це ж не серце і не мозок, щоб бігти до лікаря за допомогою, а тому багато хто переносить хворобу на ногах.
НАЙБІЛЬШОЮ
ЗБРОЄЮ
ЗАВОЙОВНИКІВ
АМЕРИКИ БУВ… ВІРУС ГРИПУ
Так, організм сучасної людини вже пристосувався до збудника інфекції грипу. Та були на землі інші часи, коли від грипу люди помирали масово. Наприклад, страшна епідемія косила корінних жителів американських племен, коли на їхній континент зайшли іспанські завойовники. Згодом про їхню жорстокість стали складати легенди. Та лише недавно сучасні дослідники розвіяли міф про неймовірну жорстокість конкістадорів. Вони довели, що тоді, в ХV столітті, європейці завезли на американський материк вірус грипу. Організм аборигенів не зміг з ним боротися, бо ніколи раніше не знав цей мікроорганізм.
До слова, багато хто з вчених вважає, що з часом для людини не буде смертельним таке захворювання, як СНІД. А якщо вважати, що рак — інфекція, то й він з часом зникне...
Та повернімося до грипу. Це нам, тим, хто збоку спостерігає перебіг цієї хвороби, грип видається досить простою хворобою — ну подумаєш, якихось три-чотири дні, ну нехай тиждень — і ти вже у формі. Що ж насправді відбувається з організмом, який впродовж не одного століття випрацьовував тактику боротьби з грипом, нам не видно.
Сімейний лікар Костянтин Воробйов у своїй книжці «Грип: лікування й профілактика» детально описує боротьбу організму з вірусом.
«З вірусом грипу, по-перше, борються самі клітини, на які було здійснено напад: вони починають виробляти інтерферон, який обмежує поширення вірусу. По-друге, як тільки імунна система виявляє в організмі змінені вірусом клітини, вона посилає на поле бою спеціальні імунні війська. Один рід військ знищує клітини, вражені вірусом, не даючи паразитові вийти назовні, а другий, елітний, запам’ятовує стратегію боротьби з вірусом, щоб полегшити знищення такого ж, якщо він знову потрапить до організму».
АНТИБІОТИКИ?
В ОСОБЛИВИХ
ВИПАДКАХ!
Зрозуміло, чому епідемії грипу фіксуються в холодні зимові й весняні місяці: саме в цей час імунітет людини слабне. Крім того, відомо, що ця інфекція гине від прямих сонячних променів.
То як же правильно лікуватися від грипу? Чи є способи, які допомагають запобігти інфекції. Вже згаданий лікар Воробйов щодо цього цитує словник знаменитих в минулі часи Брокгауза і Ефрона: «Щодо лікування, то чи ще при якійсь іншій хворобі було випробувано стільки засобів, скільки при інфлюенції, але ця кількість засобів доводить, що серед них немає єдино правильного…»
Звідси напрошується один висновок, також з народного досвіду — грип треба перележати.
Звісно, вживаючи потогінні чаї, вітаміни, інколи — потогінні засоби.
Проте є декілька порад, яких часом дотримуються й дипломовані лікарі.
По-перше, якщо ви захворіли на грип, кваліфікований терапевт ніколи не припише вам сульфаніламіди й антибіотики. Другі потрібні лише тоді, коли до вірусної інфекції приєднується вторинна бактеріальна, і коли бактерії наступають так масовано, що організмові необхідна допомога.
Простіше кажучи, антибіотики для організму в цей період шкідливі, оскільки вносять в налагоджені дії «агентів» імунної системи розлад і хаос. Саме тому у хворих, яких на ранній стадії грипу лікують антибіотиками, достатньо не випрацьовуються антитіла. А ще: антибіотики жодним чином не впливають на віруси. Вони — як для мертвого припарка. Не попереджають вони бронхітів і пневмоній. Навпаки, дослідження доводять, що у хворих, яким призначали антибіотики на ранніх стадіях грипу, пневмонії розвивалися навіть частіше порівняно з хворими на грип, які антибіотиків не отримували зовсім.
Єдиними більш чи менш ефективними препаратами, що вбивають вірус грипу, лікар Воробйов вважає ремантадин та амантадин (мидантан). Вони, як він зазначає, активні проти різних штамів вірусу грипу типу А, але не впливають на віруси типів В і С. Але й вони ефективні тільки як профілактичні засоби, оскільки не дають вірусові окупувати організм.
Не зайве й про аспірин згадати. Зазвичай цей засіб вважають абсолютно не шкідливим. Проте варто пам’ятати, що аспірин може навіть погіршити стан, якщо не все гаразд зі шлунково-кишковим трактом.
Якщо вже користуватися цими ліками, то краще брати пігулки, які попередньо розчиняються у воді. А ще аспірин збільшує небезпеку крововиливів і кровотечі при грипові й стимулює виділення вірусів з носовим слизом, що робить людину особливо небезпечною для оточуючих.
Отож, температуру вищу за 38°С треба збивати, але бажано не аспірином, а перевіреними віками народними засобами. Ось декілька таких рецептів:
— Подрібнений корінь солодки змішати з листям малини і листям глухої кропиви у співвідношенні 3:2:1. Столову ложку збору залити двома склянками холодної води, довести до кипіння. Кип’ятити на слабкому вогні впродовж 5-7 хвилин, настоювати впродовж години. Вживати в гарячому вигляді по склянці на день і обов’язково на ніч.
— Столову ложку березових бруньок залити склянкою окропу й нагрівати 3-4 хвилини, залишити на годину в теплому місці. Пити по півсклянки тричі на день.
— Чайну ложку дрібно нарізаної кори іви білої залити однією склянкою окропу, охолодити, процідити. Вживати по одній столовій ложці 4 рази на день.
ПРОПОЛІС —
ВИНАГОРОДА
ЗА ВДАЛИЙ БІЙ
Найкраща допомога організмові під час грипу — засоби, які підтримують ослаблені сили імунної системи — це рослини-імуностимулятори. З-поміж них надзвичайно ефективна відома всім ромашка. Вона має протизапальну, потогінну дію, підвищує активність імунної системи після переохолодження, під час стресу. Чудова помічниця й софора: ця рослина містить речовини, які здатні значно посилити імунну відповідь.
Звикли ми й до американської гості — ехінацеї, яка має бактеріостатичну, імуностимулюючу дію.
…Після вдалих боїв воїнів-переможців зазвичай нагороджують. Це роблять для того, щоб чимскоріше відновити їхню силу. Так само бажано зробити і з власним організмом, що переміг грип. Для цього можна скористатися такими засобами, як корінь женьшеню, прополіс, екстракт елеутерококу.
Проте тим, у кого є патології в діяльності імунної системи, а також вагітним жінкам, перш ніж вживати ці засоби, слід проконсультуватися з лікарем.
Тетяна ОЛІЙНИК