КОНСУЛЬТАЦІЇ

ІНШИЙ АВТОМОБІЛЬ
Перебуваю на обліку для забезпечення спецавтотранспортом. Мене цікавить таке питання: чи можу я замість «Таврії» отримати інший автомобіль?
Микола ЖЕЛЕЗКО
            м. Харків

Усі, хто перебуває на обліку для забезпечення спецавтотранспортом, мають право отримувати авто іншої марки вітчизняного виробництва замість автомобіля «Таврія» за умови сплати 100-відсоткової різниці у вартості.
Для цього треба написати заяву до Мінпраці та після її погодження сплатити 15 відсотків завдатку вартості обраного автомобіля Закритому акціонерному товариству «Запорізький автомобільний завод». Потім, після сплати 100-відсоткової різниці вартості обраного автомобіля та «Таврії», з урахуванням сплати 15-відсоткового завдатку, органи праці та соціального захисту населення видають авто інваліду.
Слід зауважити, що отримати машину іншої марки замість «Таврії» можна лише тоді, коли надійде черга інваліда на авто потрібної модифікації. Якщо вартість автомобіля після 100-відсоткової сплати різниці змінюється, то органи праці видають авто після сплати інвалідом повної різниці у вартості. В разі переплати інваліду повертають зайву суму.
У разі смерті інваліда (до отримання авто та сплати 100-відсоткової різниці у вартості) сплачені 15 відсотків вартості обраної машини ЗАТ «ЗАЗ» повертає родині померлого. І ще. Транспортний засіб видається інваліду органом праці та соціального захисту терміном на 10 років без права продажу, дарування та передачі іншій особі, а повторне забезпечення спецавтотранспортом здійснюється за умови повернення виданого раніше.
Мінпраці України

ЖИВЕМО В ТІНІ
Через те, що на сусідській земельній ділянці ростуть високі дерева, повністю затінюється мій город. Обрізати крону дерев сусіди відмовляються. Чи є якийсь спосіб вплинути на них?
Василь ТЕРПАК
            м. Красилів Хмельницької області

Земельний кодекс України зобов’язує власників сусідніх земельних ділянок дотримуватися вимог добросусідства, тобто обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їхнього цільового призначення, за яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шуми тощо).
Стаття 103 Земельного кодексу України передбачає, що власники та користувачі земельних ділянок зобов’язані співпрацювати в разі вчинення дій, спрямованих на забезпечення прав на землю кожного з них. Якщо сусіди відмовляються обрізати крони дерев, що затінюють ділянку автора листа, то він має право звернутися до суду з позовною заявою про усунення перешкод у здійсненні його прав як власника.
Олександр ІВАНОВ,
юрист
ПЕНСІЯ ДЛЯ МАТЕРІ ДИТИНИ-ІНВАЛІДА
Чи маю я право на призначення дострокової пенсії як мати дитини-інваліда, якщо дитина стала інвалідом внаслідок травми у п’ять років?
Віра ПОДОЛЯКА
            м. Борислав Львівської області

Відповідно до пункту 3 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» тимчасово, до ухвалення відповідного закону, жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, та матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше як за п’ять років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.
Питання призначення пенсії, відповідно до вищезгаданої норми, розглядається і у випадку, якщо дитину визнано інвалідом з дитинства після досягнення шестирічного віку, але за наявністю висновку МСЕК, що захворювання, яке призвело до інвалідності, мало місце до шестирічного віку.
Пенсійний фонд України

НАДБАВКИ НЕМАЄ
Поясніть, будь ласка, якщо мати-інвалід, а син отримує пенсію у зв’язку з втратою годувальника, чи має він надбавку 30 гривень до пенсії з січня нинішнього року?
Зоя КОВПАН
            м. Нетешин Рівненської області

Згідно зі статтею 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається і виплачується дітям, які навчаються (за денною формою) у вищих навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах (до закінчення ними навчальних закладів). Але не довше, ніж до досягнення 23-річного віку.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 року № 186 «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення дітей-сиріт», у нинішньому році встановлено доплату в розмірі 30 гривень лише дітям-сиротам старше 18 років, яким призначено пенсію в разі втрати годувальника.
Мінпраці України

КРАЩЕ – ДО АГЕНТСТВА
Хочу здати квартиру. Друзі радять звернутися до агентства, але я чув, що воно багато бере за свої послуги. Підкажіть, скільки коштуватиме мені робота брокера і як можна здати квартиру самостійно?
Віктор СОТАР
            м. Харків
Ціна за послуги агентства не така вже й висока. Як правило, це половина вартості сплати за квартиру за перший місяць. Є агентства, які беруть і менше. Така сума цілком виправдана: ви не будете втрачати свій час, не будете зустрічатися з людьми, які вам не підходять. Брокер сам розповість і покаже (якщо є фотографії) потенційному винаймачеві те, що ви пропонуєте. І вже після розмови визначить, чи підходите ви один одному. Звісно, за все це треба платити. Тому сума в 50 відсотків від вартості оренди за один місяць – справедлива ціна.
Займаючись пошуками квартирантів, слід також врахувати, що по телефону ви не розповісте і не покажете всього, чим примітна ваша квартира. Так само й квартиранту буде цього замало. Його може влаштувати загальна характеристика приміщення, але коли він сам усе огляне, якісь деталі можуть йому не підійти. В результаті ви лише згаєте час.
Щодо здачі в оренду квартири самостійно, то ви можете розклеювати оголошення на стовпах, дати інформацію в газети, спеціальні журнали і розповісти в інтернеті. Можливо, хтось з ваших колег або знайомих буде шукати квартиру, або друзі ваших друзів. Але будьте пильні: прочитати оголошення на паркані може будь-хто. Тому про всяк випадок залишайте номер мобільного телефона, щоб вас не можна було знайти.
Володимир МАСЛЕНКО,
брокер

НАРОДИТЬСЯ УКРАЇНЕЦЬ
Нещодавно я одружилася з громадянином Росії. Ми тимчасово проживаємо в Ростові, але плануємо переїхати до Києва, де живуть мої батьки. Чи можна оформити нашій майбутній дитині після її народження українське громадянство, якщо вона народиться на території Росії?
Галина КАЛУГА
            м. Київ

Згідно із Законом України «Про громадянство України», народження особи від громадянина України є підставою для набуття нею громадянства України. Так, стаття 7 цього закону визначає, що особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України. При цьому особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження. Проте слід зазначити, що дитина авторки листа, народжена від громадянина Росії і на території Росії, матиме право також на отримання громадянства цієї держави. З огляду на це, після народження дитини батькам необхідно буде звернутися до консульської установи України в Росії для оформлення дитині громадянства України та документів, що його підтверджують.
Олександр ІВАНОВ,
юрист