ГУАМ СТВОРЮЄ МИРОТВОРЧИЙ КОНТИНГЕНТ

У рамках міжнародної організації ГУАМ, яка об’єднує Україну, Грузію, Азербайджан і Молдову, протягом півроку буде створений миротворчий контингент. Головним його завданням стане, на думку членів організації, сприяння у розв’язанні заморожених конфліктів на пострадянському просторі.

У Києві кажуть, що така активність ГУАМ витікає із намірів організації виконувати миротворчу функцію на території держав пострадянського простору, яку нині здійснює Росія. Тобто йдеться про намір добитися заміни російських миротворців на військових з ГУАМ.
Грузія і Молдова неодноразово висловлювали незадоволення тим, що головна роль миротворців у Придністров’ї, Абхазії і Південній Осетії належить саме російським військовим. Про своє прагнення брати участь у придністровському і грузино-абхазькому врегулюванні заявляє і Україна.
Водночас експерти прогнозують невисоку ефективність розв’язання заморожених конфліктів за участю миротворчого контингенту ГУАМ, посилаючись з одного боку на потужну роль Росії в конфліктних регіонах, а з іншого, кажучи про необхідність залучення до процесу врегулювання таких впливових гравців, як США і ЄС.