НЕ ПОМИЛІТЬСЯ, ЗБИРАЮЧИ ГРИБИ!

Головне управління МНС України в Київській області інформує, що на цей час значно зросла кількість надзвичайних ситуацій, пов’язаних з отруєнням населення дикорослими грибами. Станом на 25.09.2006 року на Київщині зареєстровано 44 випадки отруєння людей дикорослими грибами, в тому числі 12 дітей. Померло 6 осіб.

Згідно із статистичними даними основними причинами отруєнь є: неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання отруйних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.
Гриби — це дарунок лісу, але  водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді до смерті. Тому потрібно пам’ятати, що насамперед потрібно дотримуватись певних правил:
• збирати і купувати можна лише ті гриби, про які добре відомо, що вони їстівні;
• заборонено збирання грибів поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях,
• колишніх смітниках;
• не можна збирати гриби з ушкодженою ніжкою, старі та в’ялі;
• ніколи не збирайте пластинчасті гриби, бо отруйні гриби маскуються під них;
• не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображенням в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності;
• ще раз перевірте вдома принесені з лісу гриби, особливо ті, які збирали діти;
• усі сумнівні — сміливо викидайте.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них  утворюється трупна отрута. При обробці їх необхідно прокип’ятити 7-10 хвилин. Лише після цього гриби можна варити чи смажити. Ніколи не пригощайте грибами дітей, літніх людей чи вагітних жінок. Значна кількість грибів, які досі  вважалися  їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо їх вживати декілька днів підряд, також може статися отруєння. Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно законсервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Обов’язково вимочіть або відваріть гриби, які використовуєте для соління,— грузді, вовнянки та інші, які містять молочний сік. Це позбавить їх гірких речовин, які уражають оболонку шлунка.
Найбільш небезпечними серед отруйних грибів є ті, що містять отруту уповільненої дії. Симптоми отруєння з’являються через тривалий час, що ускладнює лікування. Видовий склад таких грибів невеликий, до них належать смертельно отруйні мухомори, особливо зелений (місцева назва — бліда поганка), які іноді помилково збирають замість печериць та сироїжок.Ці види грибів містять надзвичайно сильну отруту — аманітин, фаллін, фаллоїдін.Якщо хоч одне плодове тіло блідої поганки трапляється серед їстівних грибів, воно може спричинити отруєння кількох осіб.
Багато нещасних випадків трапляється через помилкове ставлення громадян до «народних засобів з’ясування придатності грибів». Люди вірять в те, що «отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний», «опущена у відвар грибів срібна ложка чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби», «цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні». А наслідки цього дуже сумні — нудота, біль у животі, зниження артеріального тиску, судоми.
Коли біда вже сталася, неодмінно треба викликати швидку допомогу, і одночасно, не очікуючи її прибуття, промити шлунок, для надання первинної допомоги необхідно випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду. Це допоможе відновити водно-солевий баланс. Обов’язково необхідно з’ясувати, хто разом із постраждалими вживав гриби, щоб провести профілактичні заходи. Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко — це може прискорити всмоктування токсинів. І наостанок, запам’ятайте — отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Будьте особливо уважні і обережні, збираючи гриби!
Марія СОПРОНЮК