Отож, аби цього не трапилося, народна цілителька Наталя Земна радить у посудину, де зберігається квасоля, покласти декілька неочищених зубочків часнику. А ще вона розповідає, чому раніше в повсякденному житті саме квасолі люди надавали перевагу.
«Колись казали: борщ без квасолі — все одно, що ложка без ручки, — пише в одній зі своїх статтей Наталя Земна. — Який сором був, коли приходили гості, а в господині якраз такий борщ. Дорослі повчали дітей: якщо будеш їсти квасольку, не болітиме животик і серце буде здорове.
А було ж отих страв із квасолі — на всі смаки! Особливо виручала вона у дні посту. Квасоля повністю заміняла м’ясо. Отож звечора замочували, а вранці квасолю заливали свіжою водою і варили до готовності (поки не розвариться), додавали туди смаженої на пахучій олії цибулі та подрібненого насіння кропу.
Чому ж наші предки так цінували квасолю? Можливо, вони вже тоді знали, що квасоля має всі основні речовини, необхідні для повноцінного харчування.
Білок квасолі за своїм складом близький до тваринних білків, а за якістю прирівнюється до дієтичних курячих яєць.
У квасолі є всі необхідні амінокислоти, каротин та вітаміни С, В1, В2, В6, РР. Квасоля містить багато вітаміну Е, який регулює обмін жирів, білків та нуклеїнових кислот. Багато в квасолі і мінеральних сполук, серед яких калій, фосфор, цинк, залізо, мідь. За вмістом цинку і міді квасоля займає перше місце серед багатьох овочів.
Ось чому вона є цінним дієтичним продуктом, який підсилює секрецію шлункового соку.
А ще квасоля завдяки солям калію, що містяться в ній, — гарний сечогінний засіб при ниркових набряках та серцево-судинній недостатності.
Стручки квасолі застосовували у народній медицині при хронічному ревматизмі, нирковій водянці — пили водний настій (30 г стручків на 1 літр води) по півсклянки 3-4 рази на день. Від серцевої водянки пили відвар стебел квасолі разом із стручками.
Зверталися за допомогою до квасолі й ті, хто страждав від ожиріння: при регулярному вживанні квасолі за два-три роки можна повністю позбутися цієї проблеми. Регулярним вживанням квасолі запобігали жировому переродженню печінки, подагрі, гіпертонії, екземі, шкірним висипам.
З успіхом лікували і незапущений діабет: вчені з’ясували, що квасоля впродовж десяти годин знижує вміст цукру в крові на 30-40 відсотків.