Кандидат медичних наук Наталя Іроденко впродовж багатьох років вивчала вплив харчуання на перебіг захворювань органів травлення. Вона ознайомилася з великою кількістю дієт, проте з плином часу зрозуміла: найцінніші поради щодо харчування людина може знайти у вічній книзі — Біблії.
— Пані Наталю, чи можна стверджувати, що сучасна людина харчується так, як радить їй Святе Письмо?
— З самого початку, коли Господь створив світ і людину, він дав заповідь вживати зелень, траву, фрукти, овочі. Отож на початку історії людина не вживала м’яса, оскільки була створена Богом як вегетаріанець. З цього можна зробити висновок, що рослини мають найбільший енергетичний потенціал.
— Найяскравіший приклад цього — хліб: яку силу заклала в насінину природа, якщо з неї може вирости аж сто!
— Так, в Біблії часто згадується хліб як носій життя. В одному з псалмів про нього сказано, що він зміцнює серце людини. В інших текстах зазначається, що хліб містить в собі божественну таїну. Без хліба немає життя. Як в матеріальному, так і в духовному сенсі. Ісус Христос сказав, що він є хліб, оскільки дає духовне життя світові…
— Сучасна людина уже не радіє наявності хліба, як було колись. Їй хочеться знати, як правильно його вживати…
— Коли до Авраама завітали янголи, то він попросив свою жінку Сару спекти хліба. Сам же пішов до своєї отари, взяв телятко, наказав його забити… Отож на гостину приготував хліб, м’ясо, коров’яче масло. Виходить, що хліб можна вживати з цими продуктами. Проте нині зовсім інший підхід щодо поєднання багатьох продуктів і хліба. Але у нас в Україні багато хто продовжує їсти хліб з картоплею і навіть з кашами.
— Європейці, спостерігаючи це, зазвичай сміються.
— Ми у своїй сім’ї, наприклад, практично ніколи не їмо картоплю з хлібом. Проте якщо комусь цього захочеться, я не заперечую. І виходжу з того, що не те важливо, з чим поєднувати хліб, а значно важливіше інше — який саме їсти хліб. Сьогодні наука дієтологія керується останніми дослідженнями вчених зі світовим ім’ям, які доводять, що дріжджі, які містяться в хлібові, шкідливі для організму людини. Чому? Та тому, що потрапляючи в кишечник, вони сприяють процесу бродіння, під час якого утворюються шкідливі продукти, зокрема спирт. Ця речовина, всмоктуючись в кров, завдає шкоди нервовій системі, негативно впливає на діяльність мозку, серцево-судинної системи. Логічно, що хліб потрібно випікати без дріжджів. Власне, у всі часи люди їли саме прісний хліб. Про такий говориться і в Святому Письмі. Ще наші бабусі і прабабусі практично ніколи не застосовували дріжджів. Вони користувалися закваскою, яку лишали після випікання чергової порції хліба. Той хліб ніколи не цвів, він просто висихав. А поспостерігайте-но нині за хлібом, який довго лежить. Він зазвичай починає вкриватися цвіллю, яка є ні чим іншим, як грибковою флорою. Доведено, що цвіль дуже погано впливає на організм, на імунну систему.
— Але ж не всі сьогодні мають змогу купувати хліб, що виготовляється без застосування дріжджів, як на хлібозаводі № 12, що у Києві…
— Цим людям я би радила вживати побільше каш, зокрема вівсяної, гречаної. Проте не всі знають, що дуже важливо не переварювати їх, аби зберегти вітаміни. Тому крупу слід заздалегідь замочувати, а під час варіння на вогні довго не тримати, чекати поки каша закипить, а потім не варити, а парити.
— В Біблії часто згадуються плоди древнього дерева смокви. Чи є вони корисними для нас, адже ростуть на іншому континенті?
— Смоква — це інжир. Я вважаю, що плоди цього дерева корисні для всіх землян; вони ж бо виросли на нашій планеті... Надзвичайно корисні також фініки, курага у вигляді сухофруктів, оскільки в них в порівняно у невеликій кількості міститься така сама кількість вітамінів, мікроелементів, як у свіжому плоді. Неспроста ж армія Олександра Македонського харчувалася саме сухофруктами. Отож починаючи з осені їх варто включати до свого раціону. Це набагато корисніше, ніж вживати всілякі варення. Я маю на увазі висновки офіційної медицини про негативний вплив цукру на організм. Зокрема, доведено, що його надлишок призводить до склерозу судин, порушує кровообіг в нирках, в серцево-судинній системі.
Проте нині з’явилася гарна альтернатива очищеному цукру — неочищений. Його я раджу пити з чаєм, оскільки цей продукт не містить шкідливих хімічних домішок, що застосовуються для очищення рафінованого цукру.
— Чи траплялася вам у Біблії інформація щодо вживання м’яса?
— Зі Святого Письма відомо, що Господь дозволив вживати людям цей продукт уже після потопу. До того вони були вегетаріанцями. Але ж м’ясо треба вміти вживати. Насамперед треба подбати про те, щоб воно було позбавлене крові. Нині офіційною медициною доведено, що клітина крові несе в собі негативну інформацію про смерть. Після вживання такого м’яса можуть виникати психо-емоційні розлади…
— З рибою набагато простіше.
— Не зовсім так. В Біблії написано, що не всяка риба, як і не всяке м’ясо, є корисними для здоров’я. В 11 розділі книги Левіт чітко написано, яке м’ясо і яку рибу не можна їсти. Зокрема, Біблія не радить споживати свинину і рибу, що не вкрита лускою. Офіційна медицина погоджується з цим. Свинину не радить вживати під час різних хвороб, натомість пропонує яловичину, курятину, індюшатину.
Щодо риби. Чому Біблія не рекомендує вживати саме рибу, не вкриту лускою? Візьмімо для прикладу таку рибу, як морський чи річковий сом. Ця риба є санітаром водойм, вона поїдає всю мертвячину, що потрапляє на дно. Згадайте щодо цього слова Гіппократа, який стверджував, що людина є тим, що вона їсть. Якщо ми, наприклад, вживаємо їжу, заражену ізотопами, то самі стаємо носіями радіоактивності.
— Всі пам’ятають, як ретельно одразу після Чорнобиля ставились люди до свого харчування: дослухалися до порад медиків, зокрема вживали трави, червоне сухе вино. Нині мало хто переймається проблемою очищення організму від радіонуклідів. Чи виправдане таке спокійне, втім, скоріш байдуже, ставлення до свого здоров’я?
— Очищення організму від радіонуклідів є актуальною проблемою і сьогодні. Щодо способів такого очищення. Їх існує багато. Як дієтолог я раджу вживати не вино. Лікувальний ефект — не в алкоголі, а в протирадіоактивних властивостях чорних сортів винограду. А ще я хочу розповісти про чудовий продукт, який має чітко виражену антирадіаційну дію. Це — сік дерева ноні. Цю рослину знайшли японці на островах Таїті. Це було в той переіод, коли в Японії надзвичайно серйозно стояла проблема здоров’я нації. (Наслідки атомного бомбардування були приблизно такі, як нині маємо ми: спалах онкологічних, ендокринних захворювань, патологій крові). Отож японці добралися до тропіків і почали шукати там порятунок від радіації. Ним і стали плоди дикорослого дерева ноні. Давно досліджено біохімічний склад цієї рослини, проте загадкою й досі лишилося, чому ноні регулює діяльність кожної клітини організму. Відомо, що люди, які постійно вживають сік цього дерева, довго живуть, вирізняються високою якістю життя.
Тетяна ОЛІЙНИК
— Пані Наталю, чи можна стверджувати, що сучасна людина харчується так, як радить їй Святе Письмо?
— З самого початку, коли Господь створив світ і людину, він дав заповідь вживати зелень, траву, фрукти, овочі. Отож на початку історії людина не вживала м’яса, оскільки була створена Богом як вегетаріанець. З цього можна зробити висновок, що рослини мають найбільший енергетичний потенціал.
— Найяскравіший приклад цього — хліб: яку силу заклала в насінину природа, якщо з неї може вирости аж сто!
— Так, в Біблії часто згадується хліб як носій життя. В одному з псалмів про нього сказано, що він зміцнює серце людини. В інших текстах зазначається, що хліб містить в собі божественну таїну. Без хліба немає життя. Як в матеріальному, так і в духовному сенсі. Ісус Христос сказав, що він є хліб, оскільки дає духовне життя світові…
— Сучасна людина уже не радіє наявності хліба, як було колись. Їй хочеться знати, як правильно його вживати…
— Коли до Авраама завітали янголи, то він попросив свою жінку Сару спекти хліба. Сам же пішов до своєї отари, взяв телятко, наказав його забити… Отож на гостину приготував хліб, м’ясо, коров’яче масло. Виходить, що хліб можна вживати з цими продуктами. Проте нині зовсім інший підхід щодо поєднання багатьох продуктів і хліба. Але у нас в Україні багато хто продовжує їсти хліб з картоплею і навіть з кашами.
— Європейці, спостерігаючи це, зазвичай сміються.
— Ми у своїй сім’ї, наприклад, практично ніколи не їмо картоплю з хлібом. Проте якщо комусь цього захочеться, я не заперечую. І виходжу з того, що не те важливо, з чим поєднувати хліб, а значно важливіше інше — який саме їсти хліб. Сьогодні наука дієтологія керується останніми дослідженнями вчених зі світовим ім’ям, які доводять, що дріжджі, які містяться в хлібові, шкідливі для організму людини. Чому? Та тому, що потрапляючи в кишечник, вони сприяють процесу бродіння, під час якого утворюються шкідливі продукти, зокрема спирт. Ця речовина, всмоктуючись в кров, завдає шкоди нервовій системі, негативно впливає на діяльність мозку, серцево-судинної системи. Логічно, що хліб потрібно випікати без дріжджів. Власне, у всі часи люди їли саме прісний хліб. Про такий говориться і в Святому Письмі. Ще наші бабусі і прабабусі практично ніколи не застосовували дріжджів. Вони користувалися закваскою, яку лишали після випікання чергової порції хліба. Той хліб ніколи не цвів, він просто висихав. А поспостерігайте-но нині за хлібом, який довго лежить. Він зазвичай починає вкриватися цвіллю, яка є ні чим іншим, як грибковою флорою. Доведено, що цвіль дуже погано впливає на організм, на імунну систему.
— Але ж не всі сьогодні мають змогу купувати хліб, що виготовляється без застосування дріжджів, як на хлібозаводі № 12, що у Києві…
— Цим людям я би радила вживати побільше каш, зокрема вівсяної, гречаної. Проте не всі знають, що дуже важливо не переварювати їх, аби зберегти вітаміни. Тому крупу слід заздалегідь замочувати, а під час варіння на вогні довго не тримати, чекати поки каша закипить, а потім не варити, а парити.
— В Біблії часто згадуються плоди древнього дерева смокви. Чи є вони корисними для нас, адже ростуть на іншому континенті?
— Смоква — це інжир. Я вважаю, що плоди цього дерева корисні для всіх землян; вони ж бо виросли на нашій планеті... Надзвичайно корисні також фініки, курага у вигляді сухофруктів, оскільки в них в порівняно у невеликій кількості міститься така сама кількість вітамінів, мікроелементів, як у свіжому плоді. Неспроста ж армія Олександра Македонського харчувалася саме сухофруктами. Отож починаючи з осені їх варто включати до свого раціону. Це набагато корисніше, ніж вживати всілякі варення. Я маю на увазі висновки офіційної медицини про негативний вплив цукру на організм. Зокрема, доведено, що його надлишок призводить до склерозу судин, порушує кровообіг в нирках, в серцево-судинній системі.
Проте нині з’явилася гарна альтернатива очищеному цукру — неочищений. Його я раджу пити з чаєм, оскільки цей продукт не містить шкідливих хімічних домішок, що застосовуються для очищення рафінованого цукру.
— Чи траплялася вам у Біблії інформація щодо вживання м’яса?
— Зі Святого Письма відомо, що Господь дозволив вживати людям цей продукт уже після потопу. До того вони були вегетаріанцями. Але ж м’ясо треба вміти вживати. Насамперед треба подбати про те, щоб воно було позбавлене крові. Нині офіційною медициною доведено, що клітина крові несе в собі негативну інформацію про смерть. Після вживання такого м’яса можуть виникати психо-емоційні розлади…
— З рибою набагато простіше.
— Не зовсім так. В Біблії написано, що не всяка риба, як і не всяке м’ясо, є корисними для здоров’я. В 11 розділі книги Левіт чітко написано, яке м’ясо і яку рибу не можна їсти. Зокрема, Біблія не радить споживати свинину і рибу, що не вкрита лускою. Офіційна медицина погоджується з цим. Свинину не радить вживати під час різних хвороб, натомість пропонує яловичину, курятину, індюшатину.
Щодо риби. Чому Біблія не рекомендує вживати саме рибу, не вкриту лускою? Візьмімо для прикладу таку рибу, як морський чи річковий сом. Ця риба є санітаром водойм, вона поїдає всю мертвячину, що потрапляє на дно. Згадайте щодо цього слова Гіппократа, який стверджував, що людина є тим, що вона їсть. Якщо ми, наприклад, вживаємо їжу, заражену ізотопами, то самі стаємо носіями радіоактивності.
— Всі пам’ятають, як ретельно одразу після Чорнобиля ставились люди до свого харчування: дослухалися до порад медиків, зокрема вживали трави, червоне сухе вино. Нині мало хто переймається проблемою очищення організму від радіонуклідів. Чи виправдане таке спокійне, втім, скоріш байдуже, ставлення до свого здоров’я?
— Очищення організму від радіонуклідів є актуальною проблемою і сьогодні. Щодо способів такого очищення. Їх існує багато. Як дієтолог я раджу вживати не вино. Лікувальний ефект — не в алкоголі, а в протирадіоактивних властивостях чорних сортів винограду. А ще я хочу розповісти про чудовий продукт, який має чітко виражену антирадіаційну дію. Це — сік дерева ноні. Цю рослину знайшли японці на островах Таїті. Це було в той переіод, коли в Японії надзвичайно серйозно стояла проблема здоров’я нації. (Наслідки атомного бомбардування були приблизно такі, як нині маємо ми: спалах онкологічних, ендокринних захворювань, патологій крові). Отож японці добралися до тропіків і почали шукати там порятунок від радіації. Ним і стали плоди дикорослого дерева ноні. Давно досліджено біохімічний склад цієї рослини, проте загадкою й досі лишилося, чому ноні регулює діяльність кожної клітини організму. Відомо, що люди, які постійно вживають сік цього дерева, довго живуть, вирізняються високою якістю життя.
Тетяна ОЛІЙНИК