СТАН ЩИТОВИДКИ МОЖНА ВИЗНАЧИТИ САМОСТІЙНО

Від стану щитовидної залози надзвичайно залежить наше здоров’я, адже цей орган запускає механізм емоційної сфери, регулює нормальний розвиток клітин, зріст людини, її інтелект.

Недостатнє вироблення гормону щитовидної залози — тироксину — призводить до розвитку розумової відсталості, порушень мозкового кровообігу, глухонімоти, карликового зросту, неврозу, підвищення кров’яного тиску, порушень сну тощо. Тироксин не виробляється через недостачу йоду, і якщо раніше якоюсь мірою це компенсувалось з допомогою йодованої солі, то тепер стало проблемою. А вода — джерело нашого життя — практично його не вміщує. Йоду багато в морських продуктах: морській капусті, окуні, трісці, в креветках — 40 мг йоду на кілограм, квасолі — 12,1, сої — 6,2, молочних продуктах — 16, яйці — 20, м’ясі — 5-8. Але головне, що необхідно знати хворому при порушеннях роботи щитовидної залози: йод надходить до неї із шлунково-кишкового тракту, печінки, які практично у всіх людей, що дотримуються змішаного харчування, не можуть нормально переробляти їжу і синтезувати необхідні для організму речовини, зокрема йод. Недостатність йоду в організмі перевіряється так: візьміть сірник за кінчик, намотайте трішки вати, змочіть її йодом і на животі зробіть сітку. Якщо впродовж 10 годин і більше вона збереглася, то йоду достатньо. Чим швидше вона зникне, тим гірший ваш стан. Офіційна медицина зазвичай призначає препарати йоду. На жаль, йод не може бути замінений жодним іншим елементом, а його відсутність несумісна з життям. Біля 90 відсотків йоду ми отримуємо з рослинною їжею, і чим вона гостріша, тим більше там йоду: кропива, полин, пижма, кінза, селера, кріп, морські продукти тощо. На жаль, ніхто з ендокринологів не звертає увагу на те, що в таких хворих страждає шлунково-кишковий тракт, який потрібно лікувати в першу чергу. Організм деяких людей не сприймає прийом 5-відсоткового або 10-відсоткового йоду (по одній краплі на день). Тому варто вживати так званий «синій йод». Готують його так: в 50 мілілітрах кип’яченої води розмішати одну чайну ложку крохмалю, одну чайну ложку цукру, 0,4 г лимонної кислоти чи трішки лимонного соку (це потрібно для того, щоб синій йод зберігався до 10-12 днів, у іншому разі термін його придатності складає всього 2 дні). Закип’ятити 150 мл води і туди, постійно помішуючи, влити суміш, охолодити до 50-60°С і додати, перемішуючи, одну чайну ложку 5-відсоткового йоду, утвориться синій йод. Вживати, починаючи з однієї чайної ложки, далі довести до 3-5 ложок, контроль здійснювати за йодною сіткою.