РУЙНІВНА ЇЖА, або ЧОМУ ЛЮДИ ЗАЇДАЮТЬ СОЦІАЛЬНУ НЕВДОВОЛЕНІСТЬ КАРТОПЛЕЮ ФРІ

Якби наші бабусі й прабабусі встали та скуштували те, що ми, їхні нащадки, їмо… Втім, аби розібратися в тому, що пропонує сьогодні харчова промисловість, на один лише смак покладатися не можна – продукти можуть здаватися аж занадто смачними, спробуй лише апетит втихомирити. Це стосується будь-якої їжі, починаючи хлібом і завершуючи десертами – різноманітними пундиками-мундиками. Мова якраз про те, що в жадобі збагачення виробники промислової продукції, аби на їхній товар був постійний попит, не гребують жодними засобами – наприклад, широко застосовують трансгенні рослини, харчові добавки, у великих кількостях кладуть жири й вуглеводи.

«МАКДОНАЛЬДСАМ» – ГАНЬБА!
Та спочатку про те, що найбільше болить кожній  свідомій  людині  – про дітей. Сьогодні, на жаль, є винятком діти, які харчуються здоровою їжею... Переважна більшість дошкільнят та школярів, яка вже не один десяток літ руйнує здоров’я людей Заходу – це різноманітні чіпси, сухарики, солодкі газовані напої, печиво, шоколадні батончики. А як же полюбляють дітлахи оті чужинські заклади громадського харчування – «Макдональдси». Ну просто лихо…
Так чим саме шкідлива ця їжа? На жаль, дослідження з цієї проблематики, що стосуються шкоди продуктів харчування, не оприлюднюються. Все з тих же комерційних міркувань. На щастя, у всі часи були чесні вчені. Не є винятком і наш час.  Так, науковці з відділу національного відомства з контролю за харчовими продуктами Стокгольмського університету провели обстеження закладів, в яких готують і продають продукцію швидкого приготування. Вони виявили, що при тепловому обробітку їжі, багатої на вуглеводи, наприклад картоплі, утворюється велика кількість акриламіду, що є канцерогенною речовиною. Втім, ми багато чули про шкоду смаженого. А шведи досить просто пояснили той механізм: виявляється, згаданий акриламід пошкоджує гени, а тому стає причиною онкологічних захворювань. А ще він вражає нервову систему, призводить до безпліддя. Виявляється, що нешкідливо вживати на день всього 1 мкг акриламіду. Однак в  0,5 г чіпсів чи в 2 г смаженої картоплі фрі доза акриламіду перевищує норму. А в порції хрустких картопляних чіпсів кількість акриламіду перевищує допустиму норму в 500-1000 разів. Порція картоплі фрі, яку дуже полюбляють дітлахи, містить акриламіду в 100 разів більше норми. Що тут скажеш, крім одного: не їжте цю картоплю…
Бідою нашого часу також  є харчові добавки. Нині їх застосовують практично в усіх продуктах промислового виробництва – воістину жадібність людська меж не знає, скупі йдуть на все заради своїх капіталів…
Харчові добавки – не  прянощі, це – здебільшого синтетичні продукти, які створюють ілюзію насичення їжею й нічого більше.
Останнім часом промисловці широко застосовують добавки, що мають запах, наприклад, натурального диму. Зокрема їх використовують при виготовленні гамбургерів для створення ілюзії підігріву на вогнищі, а не в мікрохвильовій печі. Ці ж добавки – барвники, консерванти, антиокислювачі, кислоти й солі, стабілізатори консистенції, емульгатори, згущувачі – входять до складу сухариків, соусів, копченостей, м’ясних напівфабрикатів. Про їх наявність виробники продукції зазвичай повідомляють. Проте хто вам скаже, чим саме шкідлива та чи та добавка.
Наприклад, глютамат натрію призводить до руйнування сітківки ока. Цю речовину куди тільки не кладуть – і в м’ясні, рибні чи соєві напівфабрикати, і в сухарики, соуси, бульйонні кубики – аби «оживити» зникаючий запах чи смак їжі, а також надати їжі нового смаку чи аромату. Найбільш широко глютамат натрію використовується у Східній Азії. Там спекотно, продукти швидко псуються, а тому ця речовина виявляється просто рятівною. Що ж населення має у результаті?  Як зазначають лікарі, особливий вид глаукоми, що характеризується постійним внутрішньоочним тиском.
Варто запам’ятати, що найшкідливішими для організму людини є такі добавки, що нумеруються індексами Е200-Е283.
Дуже часто в харчовій промисловості  застосовують трансгенний підсолоджувач аспартам. Він є скрізь: в жувальних гумках, газованих напоях, навіть в дієтичних напоях, у тому числі в тих, що рекомендують діабетикам, а також у замінниках цукру для цих хворих, м’ятних цукерках, вареннях, конфітурі, томатному соусі, в дитячих вітамінах і ліках. Цей підсолоджувач позначають індексом Е951.
Звісно, згубна дія підсолоджувача стає помітною не відразу. Аби приголомшити якоюсь страшною хворобою, аспартам спочатку мусить накопичитися. До яких саме захворювань при тривалому вживанні він може призвести? Справді, до таких страшних хвороб, як пухлини мозку, базедова хвороба, склероз, епілепсія, хвороба Паркинсона і навіть сухоти.
ЩО Ж НАМ ЇСТИ Й ПИТИ?
Навіть побіжний погляд на проблему харчування сучасної людини викликає багато запитань. На запитання – чому виробники харчів свідомо йдуть на виготовлення шкідливих продуктів харчування – ми вже намагалися  відповісти й з’ясували, що задля грошей. А от на друге запитання – чому шкідливі для здоров’я  продукти не перестають  купувати  люди, навіть якщо знають про їхню шкоду – нам належить відповісти. Без психологічних  викладок тут  не обійтися. Отож здебільшого люди їдять шкідливе не тому, що вони не володіють справжньою інформацією про нього,  а тому, що воно смачне. Швейцарські психологи щодо цього роблять  глобальні узагальнення. Вони стверджують  таке: аби сучасна людина відновила  натуральне харчування, по всій планеті мають відбутися соціальні перетворення, має встановитися новий порядок у світі, де зникне ідея зверхності однієї  людини над іншою, де цінуватиметься свобода кожної істоти, яка прийшла в цей світ по волі Божій. Тоді нікому не треба буде так багато грошей і ніхто свою соціальну ущемленість не заїдатиме картоплею фрі чи запашними жуйками…
Тетяна ОЛІЙНИК